Pages

Tuesday, May 17, 2011

BAWAL GORENG BERLADO


This is another Padang dish that became popular in Malaysia. You can use beef, chicken or even fish. I have made this before using chicken. Very simple and very satisfying. Best go with rice and soup. All you need are
:
INGREDIENTS
1 whole fish cut into small pieces / 1 ekor ikan potong kecil\
salts and turmeric powder/ garam dan kuntit
oil for frying/ minyak untuk menggoreng

Spread salts and turmeric powder to fish. Coat well, Leave aside for a few minutes and deep fry till cook. Remove and leave aside / Lumurkan garam dan kunyit pada ayam. Perapkan sebentar baru goreng cara deep fry. Angkat, tos dan letak sebelah

For the paste

20 red fresh chilies/ 20 biji cili merah segar
2 onions / 2 biji bawang besar
1 tsp chicken cubes / 1 sdt serbuk pati ayam
salts to tatste / garam secu\kup rasa

Blend all ingredients and leave aside / Blend semua bahan dan letak sebelah.


  1. Heat up oil and stir fry the chili paste till fragrant. Add in salts and chicken cubes. If too dry at some water./Panaskan minyak dan tumis bahan blended. Masukkan garam dan kiub ayam. Goreng dan kacau rata.
  2. Add in fried fish and coat well / Masukkan ikan goreng dan pastikan cili dan ikan digaul rata dan sebati.

__________________________________________________________________

Resipi mudah yang hanya menggunakan 3 bahan sahaja. Ikan Goreng, bawang besar dan chili merah. Mudah dan ringkas. Ini merupakan resipi Padang yang selalu digunakan untuk buat Daging Dendeng atau untuk ayam Goreng. Resipi ini paling sedap kalau digandingkan dengan sebarang sup. Biasanya saya akan buat sup ekor atau daging. Buatkan juga sedikit bergedil kentang, memang menjadikan satu gandingan yang mantap dan sedap.
__________________________________________________________________
Next Post - Urap Kangkong.
__________________________________________________________________

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...