Signature Thai Dish, yang sekali pandang macam masakan kurma. Sedap lauk ini agak unik menyediakan rempahnya kerana dimasukkan akar daun ketumbar. Biasanya dimasak dengan daun selasih atau pun daun limau purut mengikut kesukaan masing-masing. Terung digunakan untuk mempelabagikan lauk ini sama ada terung hijau besar bahu pun sebesar terung pipit
Kalau malas membuat pes hijau ini boleh lah beli pes hijau yang sudah siap.
Thai Chicken Green Curry
Blend semua bahan sehingga menjadi pes basah
Bahan untuk kari
Cara Menyediakannya
- 15 cili padi
- 5 biji cili hijau
- 1 batang serai
- 1" lengkuas
- 2"akar daun ketumbar
- 7 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 sdt biji ketumbar disangrai dulu
- 1/2 sdt jintan putih disangrai dulu
- 1" belacan
- 1 helai daun limau purut
- 3 helai daun selasih thai
- 1 sdt lada putih
Blend semua bahan sehingga menjadi pes basah
Bahan untuk kari
- 300 g isi ayam dipotong dadu
- 4 biji terung hijau kecil belah dua
- 1/2 cawan daun selasih
- 1 cawan santan pekat
- garam dan perasa secukupnya
- 3 sdb minyak masak
Cara Menyediakannya
- Panaskan minyak dan tumis pes hijau sehingga naik baunya
- Masukkan ayam dan biar seketika
- Masukkan santan dan terung.
- Akhir sekali masukkan daun selasih, garam dan perasa secukupnya
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
No comments:
Post a Comment