Pages

Monday, September 01, 2014

SAMPRIT BUNGA KUNING


Asalnya hendak buat samprit asli yang panjang, tetapi mungkin bancuhan saya agak keras sedikit kut..bentuknya jadi tidak kemas, jadi saya tukar acuan gunakan acuan samprit bunga. Memang resipi ini sesuai untuk dua jenis, samprit bunga dan samprit biasa.

Resipi saya ambil dari blog Azlita Masam Manis ...memang keeper..




Samprit Bunga Kuning

  • 250 gm butter
  • 150 gm gula icing
  • 1 biji kuning telur
  • 250 gm tepung red rose
  • 150 gm tepung kastard
  • 30 gm tepung jagung
  • 1 sudu teh esen vanila
  • manik gula sebagai hiasan
  •  

Ayakkan tepung red rose, tepung kastard dan tepung jagung. Ketepikan

Pukul butter dan gula hingga sebati.
Masukkan telur dan esen vanila dan terus pukul hingga bergaul sempurna
Kemudian masukkan tepung yang telah di ayak sedikit-sedikit dan terus menguli sehingga adunan menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di jari

Panaskan oven pada suhu 170C
Sedialan loyang pembakar dan oleskan sedikit butter

Masukkan doh ke dalam acuan semprit dan tekan di atas loyang
Buat dalam 2.5 cm panjang
Hiaskan dengan manik gula
Bakar dalam oven dengan suhu 170C selama 15 minit

Sejukkan sebelum di simpan di dalam bekas kedap udara


RECIPE SOURCE: masammanis blogspot.com

all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 


No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...