Asalnya hendak buat samprit asli yang panjang, tetapi mungkin bancuhan saya agak keras sedikit kut..bentuknya jadi tidak kemas, jadi saya tukar acuan gunakan acuan samprit bunga. Memang resipi ini sesuai untuk dua jenis, samprit bunga dan samprit biasa.
Resipi saya ambil dari blog Azlita Masam Manis ...memang keeper..
Samprit Bunga Kuning
RECIPE SOURCE: masammanis blogspot.com
- 250 gm butter
- 150 gm gula icing
- 1 biji kuning telur
- 250 gm tepung red rose
- 150 gm tepung kastard
- 30 gm tepung jagung
- 1 sudu teh esen vanila
- manik gula sebagai hiasan
Ayakkan tepung red rose, tepung kastard dan tepung jagung. Ketepikan
Pukul butter dan gula hingga sebati.
Masukkan telur dan esen vanila dan terus pukul hingga bergaul sempurna
Kemudian masukkan tepung yang telah di ayak sedikit-sedikit dan terus
menguli sehingga adunan menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di jari
Panaskan oven pada suhu 170C
Sedialan loyang pembakar dan oleskan sedikit butter
Masukkan doh ke dalam acuan semprit dan tekan di atas loyang
Buat dalam 2.5 cm panjang
Hiaskan dengan manik gula
Bakar dalam oven dengan suhu 170C selama 15 minit
Sejukkan sebelum di simpan di dalam bekas kedap udara
RECIPE SOURCE: masammanis blogspot.com
No comments:
Post a Comment