Kalau di sebelah selatan nangka muda sinonim dengan masak lomak cili api, tetapi disebelah utara pula ia lebih kepada gulai bersama dengan daging tetel atau ikan masin dimasak tumis darat. Cukup famous disana dan biasanya disediakan dimajlis kenduri dengan menggunakan kawah besar. One of my favourite ni...memang suke sangat. Biasa lah ya masakan Melayu, untuk apa jenis lauk sekalipun gunya ialah ikan masin dan sambal belacan...perghhhh
Gulai Nangka Daging Tetel Tumis Darat
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
- 1/2 kilo daging tetel dibersihkan dan direbus hingga empuk
- 3 hiris nangka dipotong kecil2 rebus sehingga empuk
- 1 paket rempah kari daging
- 2 cawan santan pekat
- 2 cawan air rebusan dagin
- garam dan perasa dan gula secukup rasa
Satukan semua bahan dan masak atas api sehingga mendidih
* Ikut kepekatan yang disuka, boleh tambah air atau santan jika hendak lebih berkuah.
Bahan tumis
- 11 biji bawang merah dihiris nipis
- 5 ulas bawang putih dihiris nipis
- 1 sdt jintan manis
- 2 tangkai daun kari
- 1 senduk minyak masak
Tumis semua bahan sehingga kekuningan dan curah dalam kuah yang mendidih tadi, biar seketika sehingga naik minyak dan angkat
No comments:
Post a Comment