Menjadi kegilaan sekarang..ha..ha..fenomena "potato fritta"..hari-hari tenguk tayangan perdana di FB..so hari ini nekad mencuba..masyallah memang sedap...lebih sedap bila ada sambal tumis semalam..saya cincah dengan sambal tumis...perghhhh..mudah dan sedap menyediakannya.
Untuk menambahkan keenakkan cucur ini saya masukkan sedikit hirisan cili hijau, tetapi kalau yang sukakan pedas bolehlah masukkan sedikit hirisan cili padi.
Potato Fritter/ Cucur Kentang
- 3 biji kentang dibuang kulit dan diparut halus
- 1/2 biji bawang besar dihiris nipis
- 2 tangkai daun bawang dihiris nipis
- 3 biji cili hijau dihiris nipis
- 3 sdb tepung jagung
- 3 sdb tepung gandum
- sedikit garam dan lada sulah
- 1 biji telur ayam
- Minyak secukup untuk menggoreng deep fry
Satukan kentang parut, daun bawang, bawang besar hiris, dan cili hijau hiris
Masukkan tepung jagung, tepung gandum, garam, lada sulah dan telur, gaul rata
Jemput-jemputkan dengan sudu dan goreng deep fry sehingga kekuningan
No comments:
Post a Comment