Banyak cara menyediakan sup tulang ni..mamak style, thai style, malay style and the west style...i love the simple style..yang tidak muak dan sedap bila dihirup. Selalunya thai style yang rasanya agak-agak masam sedikit..dan jika tidak itu saya suka the malay style yang saya sediakan sambal kicap..perghhh...memang enak. Resipi ini ialah resipi Malay style..cukup mudah menyediakanya.
Sup Tulang
- 1 kilo tulang daging dicampur dengan isi dan tetel sedikit rebus dalam pressure cooker sehingga empuk
- 2 biji tomato dibelah 4
- 2 ikat daun bawang dan daun sup dihiris nipis
- 1 paket sup punjut bersama kayu manis, bunga lawang dab buah pelaga (semua dalam satu paket)
- garam dan perasa secukupnya
Untuk rempah sup
- 2 sdb rempah sup atau rempah kurma
- 5 ulas bawang putih
- 1 biji bawang besar
- 1" halia..
Blend semua bahan sehingga halus
Cara Menyediakanya
- Masukkan bahan blend kedalam air rebusan daging
- Tambah air jika perlu
- Masukkan sup punjut dan 4 sekawan tadi
- Masukkan garam dan perasa.
- Biar mesra dan sekata.
- Akhir sekali masukkan tomato
- Hidang bersama daun bawang daun sup dan bawang goreng
- Untuk menambahkan kelazatan pada sup buat sambal kicap.
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
No comments:
Post a Comment