Bihun ringkas buat sarapan pagi. Jika mempunyai anak-anak yang memulakan persekolahan mereka resipi ini cukup sesuai. Boleh guna ayam, daging, fish ball mahupun udang basah. Sedap dihidangkan bersama cili jeruk hijau.
Bihun Goreng Kicap
- 1 paket bihun rendam dulu
- 150 g isi ayam
- 200 g isi udang hidup
- 2-3 ikat sawi hijau ( saya guna salad..kebetulan tak ada sawi)
- 5 ulas bawang putih dicincang halus
- 1 sdb lada sulah
- 2 sdb kicap pekat
- 5 sdb kicap cair
- 1 cawan air
- garam dan perasa secukupnya
- 5 sdb minyak masak
Cara Menyediakannya
- Panaskan minyak, goreng ayam dan udang sehingga agak masak
- Masukkan bawang putih yang ditumbuk tadi
- Biar seketika, masukkan lada sulah, air, kedua-dua kicap tadi, garam dan perasa secukupnya.
- Kalau menggunakan sawi masukkan masa ini..
- Biar seketika dan masukkan bihun
- Kacau rata semoga kicap dan bihun sebati dan sekata
- Kalau menggunakan salad masukkan ketika ini supaya salad tidak terlalu lecur
- Angkat dan siap dihidang
- Bihun ini sedap dihidangkan bersama cili jeruk Hijau.
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
No comments:
Post a Comment