Apam beras ini mudah disediakan tidak perlu perap semalaman..memadai hanya 2-3 jam. Biasanya saya kalau hendak siapkan untuk minum petang, saya akan siapkan bahanya dan perap selepas zohor...by the time asar sudah boleh naikkan kukusan..dan kukus ngam-ngam untuk minum petang..malah kalau hendak dibuat sarapan..molek sekali selepas subuh dan kukus 2-3 jam kemudian untuk sarapan. Warna apam ikut kesukaan masing-masing.
Resipi ini saya ambil dari blog http://yatiememories.blogspot.com/2013/11/apam-beras-apam-nasi.html, cuma saya ubahkan sedikit dengan memasukkan satu paket ENO..ha..ha..kerana saya ingin melihat rekahan pada apam. Tidak perlu memasukkan ENO jika tidak suka..rasanya tetap sama.
Apam Nasi
RECIPE SOURCE: http://yatiememories.blogspot.com/2013/11/apam-beras-apam-nasi.html
- 2 cwn nasi
- 2 cwn tepung gandum
- 2 cwn tepung beras
- 1 1/2cwn gula pasir
- 2 1/2 cwn air
- 2 sudu kecil yis (mauripan)
- 1 paket ENO
- kelapa parut dgn sedikit garam
Cara-cara
- Blend nasi dan air sehingga hancur (masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)
- Setelah hancur, campur gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
- Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
- Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
- Perap selama 3 jam.
- Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
- Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
- Masukkan ENO dan gaul rata biar seketika 10 - 15 minit
- Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
- Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..atau enak dimakan begitu saja.
No comments:
Post a Comment