Menu ini biasanya disajikan di restoran-restoran Thai. Mudah menyediakan dan mempunyai banyak variasi ada yang meletakkan baking powder supaya ia mengeombong besar dan ada yang tidak. Resipi ini adalah resipi yang tidak meletak baking powder tetapi ia cukup ranggup. Untuk mendapatkan sotong yang ranggup dan tidak meletop ketika menggoreng adalah penting memastikan sotong yang dibersihkan dilap kering terebih dahulu
Menu ini sedap dimakan begitu aje bersama sos cili atau dijadikan lauk sampingan
Sotong Goreng Tepung
Menu restoran yang mudah dibuat di rumah Boleh dimakan begitu aje atau dimakan sebagai lauk. Juga sedap dicicah bersama cili sos
bahan-bahannya
- 1 kg sotong sederhana
besar(potong bulat2 dan toskan airnya hingga kering)
- 1cawan
tepung gandum.
- 1/2 cawan
tepung jagung.
- 1/4 cawan
tepung beras.
- 1sudu teh
serbuk kunyit.
- 1 sudu teh
garam halus.
- 1 sudu teh
serbuk lada putih.
- 1 sudu teh
serbuk lada hitam.
- 1 biji telur
- Minyak utk
menggoreng.
Cara Menyediakannya
- Campurkan tepung gandum, tepung jagung,tepung beras,serbuk
kunyit,garam dan lada putih serta lada hitam dalam mangkuk. Gaul sehingga
tepung semua mesra dgn bahan2 tu.
- Tepung yg
dicampur bahan tadi bahagi dua, kemudian pecahkan telur dan gaul sehingga telur
mesra dgn tepung. Masa ni nampak tepung macam doh, jangan ditambah air tau,tak
apa nanti bila dimasukan sotong, air sotong akan keluar. Sebelum tu garamkan dulu sotong bersama sedikit lada sulah, barulah
digaul sotong tu dgn tepung tadi.
- Panaskan minyak yg
banyak supaya tenggelam sotong masa digoreng. Masa panaskan minyak ni pastikan
minyak betul2 panas sewaktu menggoreng nanti.
- Celup sotong ke dalam
tepung lebihan tadi. Gaul sepotong-sepotong jarak-jarak, jangan digaul sekali
- Masukkan sotong yg
telah dicelup tepung , satu-satu dan jarakkan supaya tidak melekat. Guna api yg
sederhana masa menggoreng supaya sotong
tidak meletop masa menggoreng.
- Apabila dah
kekuningan serta masak, angkat dan toskan dalam penapis seperti gambar, jangan
toskan dalam tisu
RECIPE SOURCE: PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe.
Thank You.
No comments:
Post a Comment