Thursday, November 17, 2016

MILK BUN/ ROTI SUSU / BUN SUSU


Bun susu ini lebih kurang sama dengan roti naik bezanya cuma pada bancuhannya kalau roti naik menggunakan air, bun susu ini menggunakan susu segar Tektur bun cukup lembut. Bun ini cukup mudah disediakan lebih-lebih lagi kalau ada bread maker, pakai tekan button aje dah siap

Boleh dimakan begitu aje atau pun disapu mentega dan jem, paling top makan panas-panas perghhh



Bun Susu

Ingredients

  • 300g bread flour
  • 50g gula
  • 2g garam
  • 1 biji telur
  • 160g milk
  • 1 and 1/2  sdt yeast
  • 30g  butter 

Egg wash
1 biji telur dipukul
1 sdb air

Campur dua bahan ini dipukul ringan

Instructions


  1. Campurkan semua bahan kecuali mentega dan uli sehingga sebati
  2. Masukkan mentega dan uli lagi sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat ditangan dah 
  3. Rehatkan dalam sejam atau sehingga doh kembang 2 kali ganda.
  4. Kemudian tumbuk2 doh yang sudah kembang tadi dan uli hingga cantik licin
  5. Boleh lah dibentuk dan diletakkan dalam bekas
  6. Rehatkan doh sekali lagi. Biar naik 2 kali ganda
  7. Sapu doh dengan pukulan telur dan air tadi tabur bijan jika suka
  8. Bakar menggunakan api atas dan bawah lebih kurang 20 minit atau sehingga masak dengan suhu 150c
  9. Keluarkan dan sejukkan atas redai, kemudian sapu permukaan roti dengan marjerin sewaktu roti masih panas.


Notes


RECIPE SOURCE:  Patyskitchen.blogspot.com
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.


No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...