Pages

Sunday, January 10, 2016

ROAST CHICKEN WITH ROSEMARY


Bila datang jemu nasi maka inilah menu yang hebat untuk disediakan. Mudah tidak renyah kata rang main campak aje. Kali ini saya buat Italian inspired roast chicken menggunakan rempah rosemary. Semua bahan diblend dan dilumur atas ayam.  Untuk mendapat kemanisan ayam saya panggang bersama ayam, bawang besar, labu, carrot, kentang dan celery, bukan sahaja boleh menambahkan juicy pada ayam tetapi boleh juga dijadikan side yang hebat.

Menu ini saya sediakan bersama pasta dan yorkshire pudding



Roast Chicken With Rosemary

  • 1 ekor ayam dibersihkan dan dilap kering
  • 2 tangkai rosemary dibend halus
  • 1 sdt serbuk bawang putih
  • 1 sdt serbuk halia
  • 1 sdt serbuk lada putih
  • garam secukup rasa
  • 1 sdt sos ikan
  • 1/2 cawan mentega cair
Satukan semua bahan dan lumur atas ayam.
perap lebih kurang 1 jam


  • 2 batang carrotptng kecil
  • 2 biji kentang belah 4
  • 1/4 labu potong dadu
  • 2 batang celery potong menyerong
  • 2 biji bawang besar dibelah 4


Letak semua bahan ini dibawah ayam dan bakar ayam pada suhu 200 c sehingga masak
Simpan lelehan ayam untuk membuat sosnya
    Notes


    RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN 
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.






    You Might Also Like These

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...