Tuesday, November 17, 2015

MERINGUE CAKE


Meringue cake atau pavlova adalah sama konsep dan resipinya dengan meringue cookies, cuma untuk meringue cake ini ia dibuat sebesar kek biasanya 7 atau 8 inchi dan kek di top dengan cream pastry dan whipped cream.  Buah-buahan terutamanya berries merupakan pilihan utama untuk hiasan kek. Kekacang juga boleh dijadikan pilihan yang baik jika ada yang berminat dengan kacang.






Meringue Cake

  • 4 biji putih telur
  • 100 g gula ising
  • 240 g gula pasir
  • 1 sdb tepung jagung
  • 1 sdt cuka
  • pastry cream 
  • whipped cream
    Cara Menyediakannya


    1. Putih telur disatukan dengan gula pasir dan dibuat duble boiler sehingga gula hancur
    2. Alihkan ke mangkok mixer dan pukul sehingga soft peak, bertanduk
    3. Masukkam gula ising sedikit demi sedikit sambil dipukul
    4. Masukkan tepung jagung dan cuka sambil dikaup rata
    5. Panaskan oven ke 100 C
    6. Adunan dimasukkan ke dalam piping beg menggunakan nozel pilihan
    7. Pipe keatas dulang pembakar yang diletakkan parcement paper
    8. Bakar selama 1 1/2 - 2 jam atau sehingga meringue kelihatan kering
    9. Biarkan meringue sejuk di dalam oven ekurang-kurangnya 1 jam dan baru dikeluarkan
    10. Sapu pastry cream dan whipped cream dan susun buah2an
Resipi Pastry Cream

    Notes



    You Might Also Like These

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...