Wednesday, November 18, 2015

ADENI ARABIC TEA /TEA ARAB


Adeni Tea atau teh Arab ini cukup terkenal di serata bumi Arab dan teh ini popular di rumah saya bila Ramadan atau bila ada perjumpaan keluarga. Seperti teh halia teh dimasak dengan bahan-bahan rempah seprti kayu manis, buah pelaga, cengkih dan serbuk pala. Teh khasiata membuang angin-angin badan

Kalau di Malaysia teah dihidang dengan mug besar, teah adeni pula dihidang dengan caan-caan cmel dan didatangkan sekali dengan cerek tembaga khas. Mudah membuatnya dan bleh diadjust penggunaan bahan rempah dan gula mengikut kesukaan kita


Adeni Tea


3 cawan air
2 uncang teh
1/4 cawan susu cair
1/4 cawan gula
10 biji buah pelaga diketuk
3-4 cengkih
1/8  dt serbuk kayu manis
1/8 sdt serbuk pala

  1. Masak air bersama bahan rempah sehingga mendidih
  2. Masukkan gula dan teh uncang
  3. Padamkan api biar teh kembang baru masukkan susu cair
  4. Adjust rasa

Notes


RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN 
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...