Monday, November 16, 2015

CHOCOLATE DIP MERINGUE COOKIES


Membuat meringue cookies ini sama seperti membuat pavlova, resipi yang sama dan method yang sama, cuma meringue ini dibuat comel-comel. Untuk resipi kali ini saya celupkan meringue dengan chocolate ganache dan meringue ini disediakan untuk majlis baby shower



Chocolate Dip Meringue Cookies

  • 4 biji putih telur
  • 100 g gula ising
  • 240 g gula pasir
  • 1 sdb tepung jagung
  • 1 sdt cuka
  • chocolate ganache secukupnya
Cara Menyediakannya


  1. Putih telur disatukan dengan gula pasir dan dibuat duble boiler sehingga gula hancur
  2. Alihkan ke mangkok mixer dan pukul sehingga soft peak, bertanduk
  3. Masukkam gula ising sedikit demi sedikit sambil dipukul
  4. Masukkan tepung jagung dan cuka sambil dikaup rata
  5. Panaskan oven ke 100 C
  6. Adunan dimasukkan ke dalam piping beg menggunakan nozel pilihan
  7. Pipe keatas dulang pembakar yang diletakkan parcement paper
  8. Bakar selama 1 1/2 - 2 jam atau sehingga meringue kelihatan kering
  9. Biarkan meringue sejuk di dalam oven ekurang-kurangnya 1 jam dan baru dikeluarkan
  10. Celup bahagian bawah dengan chocolate ganache
Notes

RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN 
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...