Sunday, September 06, 2015

FRIED OKRA INDIA STYLE/SUKHI BHINDI/BENDI GORENG ALA INDIA


Bendi goreng ala india ini sesuai dimasak jika berhajat untuk menyediakan nasi daun pisang di rumah, dan juga sesuaikan dengan sebarang jenis lauk Saya menggunakan sedikit garam masala supaya terasa rempah pada sayur bendi ini

Biji sawi dan cili kering menambahkan aroma pada sayur jika tidak ada daun kari pun sesuai

Goreng Bendi ala India
Ingredients
  • 2 genggam bendi dibersih potong bulat dan rendam dengan asam keping
  • 2 bawang besar di cincang
  • 3 ulas bawang putih ditumbuk bersama sedikit halia
  • 1/ 2 " haia
  • 1 sdt biji sawi
  • 3 tangkai cii kering diptng kecil
  • 1 sdt garam masala
  • 1. sdt serbuk cili
  • 1 sdt serbuk kunyit
  • sedikit asafoetida
  • garam secukup rasa
  • 3 sdb minyak
Instructions
  1. Panaskan minyak dan tumis biji sawi sehingga meletop2
  2. Masukkan cii kering diikuti dengan bawang besar
  3. Biae bawang ayu kwmusian masukkan bawang putih dan halia, masak sehingga naik baunya dan masukkan garam masala, serbuk cili dan serbuk kunyit
  4. Masukkan bendi baik2kan masukkan garam dan asafoetida adjust rasa
  5. Jika teralau kering masukkan sedikit air
  6. Jika suka ranggup jangan dibiar lama atas api
Notes

RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN 
All images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you.

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...