Thursday, September 03, 2015

PHILIPHINES PANCIT BIHUN


Sama seperti Malaysia di Phillipines pun bihun goreng pun popular buat sarapan dan buat majlis. Cara goreng pun lebih kurang sama ada yang merah, ada yang hitam dan ada yang putih. Bihun goreng di sana lebih dikenali dengan nama PANCIT BIHUN. Untuk kali ini saya menggunakan resipi bihun goreng putih menggunakan udang dan isi ayam, sayurnya pula saya gunakan kobis dan carrot. Tidak pedas tetapi sedap.

Pancit Bihun
Ingredients
  • 1/ 2 paket bihun - rendam
  • 3 ulas bawang putih
  • 100 g ketul isi ayam - potong dadu
  • 150 g udang hidup dibuang kulit dan bersihkan
  • ¼ kobis dihiris nipis
  • 1/2 biji lobak merah dihiris halus
  • 2 biji telur digoreng pecah
  • Garam gula dan perasa secukupnya
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • Daun Bawang utk hiasan

Instructions
  1. Ketuk dah racik bawang putih.Panaskan Minyak, masukkan bawang putih dan tumis hingga naik bau
  2. Masukkan ayam  dan udang
  3. Kemudian masukkan la air secukupnya.
  4. Masukkan garam gula dan perasa secukupnya. Masukkan kobis dan lobak
  5. Last skali masukkan la Bihun dan goreng hingga bihun lembut. Tambah air jika perlu
  6. Bila bihun dah lembut masak ,masuk telur yang digoreng tadi
  7. Angkat dan taburkan  daun bawang


RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN 
All images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you.

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...