Biasanya saya kalau tidak ada daun kesum, saya akan tangguhkan dulu hajat untuk memasak asam pedas, tapi kali ini entah kenapa begitu membuak-buak kerinduan pada asam pedas jadi saya nekad masak dengaan menggunakan daun kunyit...ha..ha..not bad..rasa sama aje cuma aromanya aje yang lain sedikit....so jangan risau jika tidak ada daun kesum resipi asam pedas sebegini sesuai dengan serai, daun limau malah ada juga yang menggunakan daun kari.
Pendek kata kita buat dia makanya there's no right and wrong rules..apa yang kita suka dan kena dengan selera kita..maka itu lah resipinya.
Selamata Mencuba.
Tumis Asam Pedas Daud Kunyit
- 3 - 4 potongn ikan tenggiri
- 2 biji tomato-belah 4
- 3 biji terung bulat dibelah 4
- 3/4 cawan air asam jawa
- 1 helai daund kunyit disiat2
- 4 cawan air
- Garam dan sedikit gula
- minyak utk menumis
Bahan Kisar
- 25 tangkai cili kering rendam dahulu
- 1 inci kunyit hidup
- 1 inci halia
- 1 biji bawang besar
- 5 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 inci belacan, dibakar
- 1 sudu kecil lada hitam biji*(*di tumbuk kasar)
Bahan Tumis
- 7 ulas bawang merah dihiris halus
- 5 ulas bawang putih dihiris halus
Cara-Cara
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumis sehingga kekuningan. Maukkan bahan kisar halus hingga naik bau, biar hingga terbit minyak sentiasalah di kacau
- Masukan air dan biarkan mendidih.
- Bila mendidih, masukkan ikan dan jus asam jawa, gaul rata dan biar mendidih.
- Tambah tomato, terung dan daun kunyit. Kepekatan dan kecairan kuah ikut selera masing2
- Biarkan mendidih lagi. Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Biar masak dengan api sederhana. Rasa dan matikan api, angkat dan hidangkan bersama nasi putih.
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
No comments:
Post a Comment