Wednesday, September 10, 2014

POPIAH SENGKUANG


Favourite orang-orang Asia..dengan berbagai name..ada yang memanggil egg roll, lumpia, popiah..spring rolls dan macamm-macam gelarannya tetapi yang pasti ia memang sedap lebih-lebih lagi makan panas-panas dan sihidangkan bersama sos cili.

Popiah Sengkuang


Kulit popia
Minyak untuk menggoreng

Bahan Inti

  • 100 g sengkung di parut memanjang
  • 100 g udang segar dicincang halus
  • 100 g tahu putih dipotong dadu
  • 50 g taugeh
  • 2 ulas bawang putih dicincang halus
  • 3 bii cili merah dihiris halus
  • 1 sdb udang kering disangrai dan dikisar halus
  • 1 biji telur pukul ring1n
  • 1 sdt kicap manis
  • 1/2 sdt kicap masin
  • 1/2 sdt lada sulah
  • 1 tangkai daun bawang dihiris halus
  • garam dan gulaa secukup rasa
  • 2 sdb minyak masak untuk menumis
Panaskan minyak, tumis bawang putih cili merah dan udang kering sehingganaik baunya. Masukkan udang dan masak sehingga berubah warnanys. Masukkan telur kacau sehingga hancur. Masukkan tahu, sengkung dan taugeh.

Masukkan bahan sos, kicap manis, masin, garam, gula dan adun bawang..masukkan sedikit air. Kacau dan tunggu sehingga masak dan menyerap.Angkat dan sejukkan.



RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN

all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 


No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...