Saturday, March 16, 2013

SNOW CHEESY CAKE


This is another awesome cake. The texture of the care is soft like Japanese Cotton. The cake is unique...cheese was not inside the cake but as frosting/coating...perfect cake for cheese lovers.


CHEESY SNOW CAKE
adapted from Izahmuffinlovers/blogspot,


  •  6 egg yolks /6 biji telur ayam (buang putihnya)
  • 100 g caster sugar /100 gram gula halus
  • 100 g hong kong flour /100 gram tepung hong kong (blue key superfine boleh juga) 
  • 60 g corn flour / 60 gram tepung jagung (maizena)
  • 50 g water from the fridge / 50 gram air sejuk (dr peti ais)
  • 1 tsp baking powder /1 sudu teh baking powder- tak letak
  •  2 tbsp ovelette /2 sudu makan ovelet
  • 75 g melted butter / 75 gram mentega (dicairkan)
  • UNTUK KRIM
  • 1 box cream cheese /1 kotak cream cheese philadelphia
  • 1/2 can condensed milk  / 1/2 tin susu pekat manis
  • (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2.

  • UTK TOPPING
  • 1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan) 
        Dicadangkan parut halus supaya kek tidak muak ketika dimakan.

Cara-cara:



1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar.
2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
3. Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
8. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
9. Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.

Ramai dah cuba cake ini dan ternyata kek popular dikalangan blogger. Tektur kek sama dengan Japanese Cotton Kek..cukup lembut dan gebu..Kek cuma menggunakan keju dibahagian luarnya sahaja. Dua jenis cheese digunakan iaitu krim cheese dan ceddar chesse untu membaluti kek. Cukup sedap..bagi peminat cheese..kita ini memang sesuai untuk anda

4 comments:

mimie said...

telan ayaq liur sy tgk kak...blom bkesempatan nk mncuba....msuk dlm list gak nihhh...

adda syuhada said...

As'salam sedapnya tengok kek ni..dah lama tak buat kek..heheh..

Delima Zamrud said...

Rajin sungguh akak buat cake kan sumer nampak cantik2 belaka :)

hana said...

salam kak... sedapnyer kek nih. teringin nk buat lg tp mls btol la... arghh

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...