Monday, March 11, 2013

PURPLE OMBRE CAKE IN THE JAR



A cake in a jar is perfect to give as a gift. There are two ways of doing it....it's either you bake the cake  in the jar or bake  cake separately, cut and insert in the jar. I did  the second version. It's  safer that way, This bright purple and festive layered cake in a jar is easy to make and even easier to eat. Plus, once you're done eating out of the jar, you can  reuse the jar.!!!


Purple Ombre layered cake in a jar

Ingredients:
  • 1 packet sponge mix/ 1 paket kek span mix
  • 8 eggs / 8 biji telur
  • 175 ml canola oil / 175 ml minyak jagung
  • 175 ml water  / 175 ml air
  • Yam paste, Vanilla and Purple food coloring / perisa keladi, vanilla dan perwarna ungu
  • 1 can white vanilla frosting (or homemade buttercream)/ 1 sedikit butter cream
  • Purple sprinkles / Taburan gula berwarna ungu

Directions: 

  1. Preheat oven to 160 C and grease two circular cake pans with nonstick cooking spray./ Panaskan ketuhar pada 160 C api atas bawah
  2. In a medium bowl, mix the cake mix, eggs, canola oil and water. Divide the cake into 3 portion, one with yam, paste and her 2 with vanilla.Add a few drops of food coloring to the each portion mix until you get a 3 tone color. Pour the cake mix into the prepared pans and bake for about 25-32 minutes or until a toothpick inserted in the middle comes out clean./ Masukkan semua bahan dan pukul sehingga gebu dan kental. Bahagi adunan kepada 3 dan masukkan perisa keladi pada 1 adunan dan perisa vanilla kepada adunan selebihnya. Warnakan adunan kek mengikut tone warna ungu terang sederhana dan cerah. Tuang dalam acuan dan bakar selama 20 minit atau sehingga kek masak apabila dicucuk.
  3. Let the cakes cool in the pan slightly, then remove and let cool completely on a wire cooling rack. Once cooled, use the cutter to cut out circular shapes that will fit inside. Then, layer the cake with the frosting inside the jar, careful not to smudge the frosting./ Biarkan kek sejuk dan keluarkan pada dawai penyejuk. Bila telah sejuk potong kek menggunakan pemotong bulat dan masukkan kek kedalam botol dan  sapukan buttercream...ulangi proses sehingga ke lapisan terakhir dan taburkan gula warna ke atas kek.
  4. Finish the top of the jar with frosting and add fun sprinkles. Serve immediately.

Get the bottol Ready / Siapkan botol

Cool cake / sejukkan kek

Cut cake to fit the jar / Potong kek mengikut size botol

Pieces of cut cake / kepingan kek yang dipotong
Insert cake in the jar and layered with butter cream / Masukkan kek dalam jar dan lapiskan deng butter krim

AFinish the top of the jar with frosting and add fun sprinkles. / Taburkan gula di atas


Kek In The Jar ini sekarang semakin popular. Sesuai dijadikan sebagai "door gift" biasanya di majlis perkahwinan atau pun apa-apa majlis. Terdapat dua cara penyediaanya ...satu samada dibakar kek terus di dalam jar atau samada kek dibuat secara berasingan dan dipotong mengguna cookie cutter dan dimaskkan ke dalam jar. Saya menggunakan cara yang kedua yang mana saya rasakan lebih selamat. Untuk resipi ini saya menggunakan kek span dan mewarnakan kek mengikut tone warna ungu terang, sederhana dan cerah. Kek dilapiskan dengan buttercream dan ditaburkan gula berwarna ungu. Resipi ini memang sesuai kerana keknya lembut dan sedap. Resipi yang sama juga boleh digunakan untuk warna dan perisa yang bersesuaian dengan majlis atau kehendak anda.

Next Post - Fancy Cookies - My Heart

5 comments:

Delima Zamrud said...

Cantik nyer kaler kek tu nampak lembut sgt teringin gak nk 1 botol :)..

Mas said...

sweetnya caler...

aziejaya said...

Sangat cantik. Saya belum pernah mencuba cara kedua

aziejaya said...

Sangat cantik. Saya belum pernah mencuba cara kedua

tun_telani said...

cantik!! aritu masa adik kawin tun buat trifle in a jar and cake in a jar.. cake in a jar tu kan, mmg lama betul nak masak.. huhu.. len kali kalau adik yg lg sorg nk kawin tun wat msk dlm loyang mcm ni pastu potong2. hihi

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...