Thursday, February 16, 2017

SAYUR BENING BAYAM JAGUNG



Saya tidak tahu dengan orang lain tetapi pada saya lauk ini walaupun cukup simple tetapi ia cukup menyelerakan. Dengan samba belacan dan sedikit ikan masin....perghh boleh tidak bangun kita dibuatnya. Bukanya  sahaja menyelerakan malah cukup sihat dan berhasiat tanpa menggunakan setitil minyak.

Cukup sesuai bagi mereka yang prihatin tentang makanan sihat.


Bening Bayam Jagung

    • 2 ikat atau 400 gram bayam
    • 2 tongkol jagung manis
    • 2 buah cILI Merah dihiris
    • 1 biji bawang besar dihiris
    • 1000 ml air
    • Penyedap rasa secukupnya
    • Gula pasir secukupnya

    Cara Membuat/Memasak Sayur Bayam Jagung Bening 

    1. Cuci bersih bayam 
    2. Potong jagung manis dengan ukuran sesuai 
    3. Iris cabai merah dengan arah menyerong.
    4. Iris halus bawang merah.
    5. Panaskan air 
    6. Tunggu hingga ari mendidih. masukan jagung yang telah  dipotong tersebut. 
    7. Masak beberapa saat hingga jagung setengah masak.
    8. Setelah itu, masukan bawang merah, cabai merah 
    9. Kemudian, masukan bayam .
    10. Masukkan garam dan penyedap rasa secukupnya. 
      Notes


      RECIPE SOURCE:  PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
      All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

      No comments:

      You Might Also Like These

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...