Pages

Monday, February 27, 2017

ROTI GORENG SARDINE


Roti Goreng Sardine ini memang enak  Juadah yang sesuai buat sarapan pagi atau minum petang. Resipi ini agak berlainan sedikit dari cara kebiasaan saya membuat roti kerana ini la kali pertama saya membuat roti menjadikan bancuhan yeast sebagai starter Menarik juga rotinya lembut dan gebu

Untuk inti sardinnya saya buat yang simple tetapi memenuhi tekak yang sukakan pedas. Untuk resipi yang sama juga kita boleh buat inti daging atau ayam


Roti Goreng Inti Sardine

Bahan roti + starter


  • 200 gram tepung Protein tinggi 
  • 2 gram (1/2 sdt) garam halus
  • 20 gram gula pasir halus
  • 4 gram (1 1/4 sdt) yeast)
  • 100 gram air suam
  • 20 gram telur ayam (1/2 biji), dipukul
  • 20 gram mentega, potong-potong 

Pertama kita buat starter-nya terlebih dahulu. Masukkan 100 gram tepung protein tinggi, ragi instant dan 60 ml air hangat ke dalam mangkuk, kadau rata hingga menjadi adonan kasar yang basah. Tutup dengan plastic wrap atau kain dan biarkan hingga adonan mengembang menjadi lebih dari dua kali 

Siapkan mangkuk besar, masukkan baki tepung, gula, garam, air, telur dan starter, uli adonan hingga tidak lengket + 10 menit.

Tabur permukaan meja dengan tepung, tuangkan adonan ke atasnya dan mulailah anda menguli adonan hingga menjadi adonan yang kalis, tandanya adonan tidak lengket, terasa kenyal, elastis dan lembut. Tambahkan potongan mentega ke adonan, dan ulni adonan hingga mentega tercampur rata dan adonan menjadi lembut dan lentur. 

Letakkan adonan ke dalam mangkuk yang telah diolesi dengan minyak goreng, tutupi permukaan mangkuk dengan plastik atau kain dan istirahatkan adonan selama + 1 jam atau hingga mengembang 2 kali lipat. Kempiskan adonan, letakkan di meja yang telah ditabui tepung. Bagi adonan menjadi 5 buah dengan  berat yang sama. Bulatkan masing-masing bagian menjadi bola adonan yang smooth dengan cara menggelindingkannya di meja menggunakan telapak tangan. Istirahatkan hingga mengembang 2 x 


Jika bola adonan telah mengembang, ambil satu buah bagian adonan, letakkan di atas meja yang telah ditabur dengan tepungu, tekan adonan menjadi pipih  dengan telapak tangan. Isikan inti 

Gulingkan adonan ke telur dan tabur dengan serbuk roti hingga semua bagian roti tertutup dengan tepung tutup adonan dengan kain dan istirahatkan selama 30 menit atau hingga  mengembang 2 kali 



Panaskan minyak agak banyak, goreng roti dengan api kecil hingga permukaannya kuning keemasan, angkat dan toskan.  

Inti Sardin
  • 1 tin sardine
  • 2 biji bawang besar dicincang halus
  • 3 sdb cili pes
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1/4 cawan minyak masak

  1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar sehingga layu
  2. Masukkan cili pes dan biar sehingga agak garing
  3. Masukkan sardin dan pecah-pecahkan
  4. Masukkan garam dan gula ikut rasa
  5. Biar seketika sehingga sebati dan tidak terlalu kering
  6. Angkat dan sejukkan
Notes


RECIPE SOURCE:  PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...