Pages

Tuesday, October 25, 2016

KUE BAKAR KELEDEK


Dalam situasi kita menghadapi lambakan keledek di rumah, makanya terpaksalah mencari idea untuk menghabiskannya...ha...ha so saya google dan terjumpa kue bakar keledek ini diblog yatimemories bahanya mudah makanya saya terus mencuba. 

Ternyata berbaloi kerana kue ini cukup sedap lemak dan manis. For presentation saya taburkan sedikit dengan bijan putih.


Kue Bakar Keledek

BAHAN-BAHAN
  • 4 biji telur
  • 3 cwn santan
  • 2 cwn tepung gandum
  • 1 cwn gula
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 2 sudu besar butter
  • 2 cwn keledek (rebus dan lecek)


CARA-CARA
  1. Panaskan oven pada suhu 200C, lenser loyang dengan mentega, (kalau nak kuih kelihatan tinggi, boleh guna tin (7 x7 x 3) inci. Ketepikan...
  2. Satukan bahan2 diatas kecuali keledek lecek, dalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua bersatu. Tapis adunan tadi dan masukkan keledek lecek, kacau hingga rata.
  3. Tuang dalam tin yang telah disiapkan tadi. Bakar selama 1 jam atau hingga masak. Kalau nak permukaannya berkerak, tambah masa pembakaran.
  4. Keluarkan dari oven setelah kuih masak. Biar sejuk sebelum dikeluarkan dari tin.


    Notes


    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

    No comments:

    You Might Also Like These

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...