Thursday, October 06, 2016

JEMPUT-JEMPUT PISANG KELAPA


Jemput-jemput pisang atau kue kodok ini cukup famous masa zaman sekolah boleh dikata biasalah kalau dijadikan bekalan ke sekolah. Kue Kodok ini nampak simple tapi kalau tak kena gayanya boleh mengecewakan. Paling takut jika ia banyak serap minyak makanya sukatanya harus betul tidak terlalu lembik atau tidak terlalu keras. Untuk resipi kali ini saya masukkan sedikit kelapa parut untuk mendapatkan kelemakan pada cucur ini.

Jemput-jemput pisang berkelapa

BAHAN-BAHAN:

•    10 biji pisang 
•    180gm tepung gandum
•    ½ sudu teh baking powder
•    Garam secukup rasa
•    120gm kelapa yang diparut
•    1 sudu teh gula
•    Minyak masak untuk menggoreng secukupnya

CARA MEMASAK:

1. Lenyek pisang di dalam mangkuk adunan sehingga hancur.
2. Masukkan tepung gandum, kelapa, baking powder, garam secukup rasa, gula dan sedikit air. Gaul sehingga sebati.
3. Panaskan minyak masak di dalam kuali, jemput-jemputkan adunan dan goreng sehingga masak. Lakukan sehingga adunan habis.

4. Angkat dan sedia dihidangkan.



      Notes


      RECIPE SOURCE:  Patyskitchen.blogspot.com
      All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.


      No comments:

      You Might Also Like These

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...