Thursday, October 06, 2016

BUBUR PULUT HITAM


Ini adalah antara dessert kegemaran saya. Biasanya bulan Ramadan rajin membuatnya  tetapi dek kerana teringin sangat makanya saya buat sedikit untuk minum petang. Bubur ini selain dari makan biasa saya lebih gemar sejukkannya semalam perghhhh begitu nyaman jika dapat makan bila ia disejukkan.

Titisan santan di atas bubur ini menambahkan kelemakan dan begitu sedap sekali.



Bubur Pulut Hitam
  • 1 cawan beras pulut hitam
  • ¾ cawan gula
  • 1 helai daun pandan
  • ½  cawan santan pekat
  • 1 cawan santan cair
  • Sedikit garam
 Cara memasaknya
  1. Pulut hitam di rendam lebihkurang 3-4 jam
  2. Rebus sehingga kembang, masukan sedikit garam, gula dan daun pandan kacau sehingga mendidih.
  3. Masukan santan cair dan masaklah sehingga mendidih.
  4. Bila menghidangkan curahkan pati santan di atas bubur.
    Notes


    RECIPE SOURCE:  Patyskitchen.blogspot.com
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.


    No comments:

    You Might Also Like These

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...