Sunday, September 16, 2012

MY NEW LOVE AND MY NEW PASSION - GUM PASTE AND FONDANT


One thing about me,I just can't try new things. I became obsessed easily. I'm MAD ABOUT MACARON and recently I felt an overwhelming desire to make cake decoration may be I was inspired by the TV program Cake Boss and I thought that fondant, food decorating could be a good option, and I was right. I loved it! I think I discovered a new way to use my passion and now I am CRAZY ABOUT FONDANT AND GUM PASTE.


I hope you like it too! and I am going to share with you my new LOVE, my PASSION and my new DISCOVERY, FONDANT and GUM PASTE.

It's fun and interesting, you need to invest a little bit by buying the equipment and tools but I should say it is worth and the best part of it you can turn your passion into income. There's classes, books and video that you can refer..and for those who can't effort to join classes or workshop...you can rely on video..I have excerpted some of the video which is helpful to those interested and I will walk you through the step by step process of making fondant flowers, ruffles, and borders. You will definitely enjoy this and allow your creativity flows and always remember in the art of fondant..the sky is the limit to creativity..so push your self to the maximum and get the best out of it. - HAPPY TRYING

Siapa kata manusia sesenja saya tidak boleh jatuh cinta lagi...hem lihat ini, ini adalah CINTA BARU saya..membuat fondant. Hemmmm, saya ini orangnya jangan lah diperkenalkan kepada sesuatu yang menjadi minat saya..kalau ada inilah jadinya saya jadi asyik dan ingin terus mencuba...seketika dulu mabuk dengan macaron kini fondant adalah cinta hati..walau pun seumur hidup tidak pernah membuat kek fondant tetapi bila sudah cuba sekali payah hendak berhenti...ada aje idea yang datang untuk membuat. Kek mini ini saya buat sebagai latihan untuk majlis pertunangan anak saudara saya. memang hajat saya hendak buat bekas hantaran untuknya..jadi saya mahirkan diri dengan teknik-teknik menghias ini.

Sebenarnya tidak susah mana pun, penting kita mempunyai alat yang cukup. Biasanya alat-alat dari Wilton...tetapi kalau tidak mempunyai alat-alat dari Wilton, dari Cina pun boleh. Memerlukan sedikit perlaburan tetapi tidak perlu membelinya semua..beli sedikit demi sedikit dan mahirkan diri dengan liuk lentuk jari membentuknya. Cukup menarik dan cukup mengasyikkan. Saya akan tunjukkan anda untuk membuat hiasan fondant dan gum paste, insyallah anda pasti boleh membuatnya. Semua di bawah adalah buktinya...hasil kerja saya buat pertama kalinya. Kena pandai bermain dengan warna dan kena mempunyai kreativiti yang tinggi..insyallah anda mampu membuatnya. Ikuti tutorial ini saya akan tunjukkan peralatan yang perlu digunakan, video dan cara membuatnya.

Untuk mengikuti kelas-kelas sebegini memang mahal tetapi insyallah tutorial yang akan saya tunjukkan boleh membantu anda. Oleh itu jangan berputus asa dan sama-sama kita cuba..ya - SELAMAT MENCUBA.










Roses


Daisy


Calla Lily


Carnation


Yellow Daisy


Chrysanthemum
Ribbon Bow
Next Post - How to Make Daisy

8 comments:

ibundo said...

i'm crazy about it too. Recently i spent more than a few ringgits to buy tools and really hope its worth buying.
Cant wait for your tutorial...

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Thanks Ibundo....macam2 penyakit ya dalam dunia masakan ini. Ok Insyallah..saya tengah buat photo shoot on the tool and equipment..by today kot will be on air..ha..ha..tangan dah terketar-ketar baru cinta ini datang..anyway it's never too late to start anything. bare with me for a while

Kak Nita said...

Salam Kak Paty ,
Saya pon minat juga bab fondant nih, tak pernah cuba lagi.
Terima Kasih sesangat kalu akak sudi nak share cara2 or tekniknya.InsyaAllah, saya akan tunggu entry akak seterusnya.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Kak Nita..saya pun sama tapi tak salah kita share dan pelajari antara satu sama lain

Buah cempedak diluar pagar
Ambil Galah tolong jolokkan
Saya orang tua baru berlajar
Kalau salah tolong tunjukkan

ha..ha..ha..

Anonymous said...

This is my first time visit at here and i am truly happy to read all at single
place.
Also visit my web blog candyland Birthday party theme

Nurainie said...

Cute!

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Thanks Nurainie it's you the sife and the inspiration for me to take up fondant.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Thanks anonymous...for dropping by

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...