Tuesday, September 18, 2012

HOW TO MAKE CALLA LILLY WITH GUM PASTE / CARA MEMBUAT CALLA LILI DENGAN GUM PASTE


Happy Tuesday All, back to our tutorial class, today I am going to share with you another simple gum paste flower that you can use to decorate your cake.Well, calla lilies are probably one of the easiest sugar flowers to make so they're a great place to start! And, they look so elegant and real when they're finished that everyone will be impressed.

Start with your favorite type of gum paste. For those seeking the easy route, your local craft store sells Wilton Ready-to-Use Gum Paste that will be fine for these flowers. So Let's start

Salam semua...hari ini masuk tutorial kedua kita....hem kita akan membuat calla lily..bunga ini adalah mudah dan begitu elegan sekali bila diletak pada kek. Ikuti saya ..saya tunjukkan step-by-step proses dan anda akan pasti berpuas hati. Hem..Selamat mencuba.


Let'see the Things You Need / Barang-Barang Yang anda perlukan


  1. Roll-N-Cut Mat / Tikar 
  2. Gum Paste - White, Yellow and Green / Gum paste warna putih, kuning dan hijau
  3. Fondant Roller With Pink Guide Ring / roller fondant bergelang pink
  4. Thin Shaping Form / Span pembentuk nipis
  5. Flower Stand / Mangkuk meletak bunga
  6. Cornflour/Ising Sugar Pouch Bag / Uncang gula ising atau tepung jagung
  7. Adhesive Glue, / gam
  8. Ball Tool / Alat pembentuk bulat
  9. Mum Cutter - Medium Sie / pemotong kuntum bunga
  10. Cone/ Kone
  11. Heart Shape Cookie Cutter / Pemotong cookies berbentuk Hari
  12. Coloring Gel. / Perwarna


  1. Use the store bought gum paste / Gunakan gum paste yang sedia ada dikedai. Jangan lupa untuk menutupkan dengan plastik jika tidak ia akan keras. Ambil sedkit dan warna kuning untuk  kuntumnya dan sedikit hijau untuk tangkainya.
  2. Roll the gum paste between 1/8 and 1/16-inch thick./ Canaikan dengan penggunakkan rol yang bergelang pink. ( roll ini datang dengan dua gelang satu pink dan satu ungu, gelang ini adalah bertujuaan untuk memastikan kenipisan gum paste anda adalah sekata
  3. Cut a petal using a heart cutter. / Terap gum paste dengan menggunakan acuan bentuk hati

  1. Place the petal on a thin piece of foam /  Letakkan kelopak bunga atas span nipis
  2. Use a ball tool to lightly thin the edges.Place the ball end 1/2 on the petal and 1/2 on the foam. Applying gentle pressure, slide down the edge of the petal. For this flower, it is better to use long strokes rather than short quick ones, which creates lots of little ruffles. Ruffle the petal from the narrow end to about 2/3 of the way to the wider end./Gunakan alat pembentuk bebola dan nipiskan tepinya, jangan terlalu lama cuma bentukkan supay bila sudah kering ia nampak lebih natural dan jangan tekan terlalu kuat ya
  3. Get the cone ready / Sediakan kon
  4. Wrap this petal around a cone. The easiest thing to do is use the cone-shaped cups. Wrap the petal around the top of the cone so that you leave a small hole at the top and one side overlaps the other. / Lilitkan di atas kon dengan lekukkan disebelah atas dan buju kelopak disebelah bawah
  5. You may need to apply a little glue or water to "glue" the edges together / Gunakan gam atau air untuk mencantumkan dua bahagian itu 
  6. Use your fingers to gently curl the edges of the petal upward. Let the petals dry overnight. / Gunakan jari anda kemaskan dekeliling kelopak....bentukkan dan naikkan sedikit supaya kelopak nampak natural. Keringkan semalaman
Calla Lily Calyses /Bahagian Bawah bunga




  1. Meanwhile make the calla lily calyses, roll small amount green gumpaste at 1.5mm. / Sementara itu buat bahagian bawah bunga. Canai gumpaste berwarna hijau setebal 1.5 mm dengan menggunakan roller pink.
  2. Use medium size cookie cutter and cut / Terap dengan acuan bulat sie sederhana
  3. Cut circle into half and brush with glue / Potong bulatan kepada dua
  4. Brush with glue or water / sapukan dengan gam atau air
  5. Using half circle position the center of the straight edge so it over hang the point of the cone on the side opposite the flower seam the rounded edge is on the flower /menggunakan separuh dari bulatan itu, dan letakan bahagaiian lekuk di atas dan gamkan
  6. Wrap around the calla lili ase and press gently to attach. Set aside to dry / Lilit bulatan ke atas bunga, tekan supaya melekat dan keringkan


Calla Lily Mum / Bahagian puntun Bunga

Now, make the center of the calla lily, which is technically called the spadix. The size of the spadix depends on the size of your calla lily petal. The general rule  use is to make my spadix about a half inch shorter than my petal. 

There are two ways of doing it. is either you do it the Wilton way or the simplest way by rolling yellow gum paste into a snake that is slightly tapered on one end. At the fatter end, insert a tooth pick or wire. Here, I actually used uncooked spaghetti noodles - but be careful! The spaghetti will hold mini calla lilies but it is not strong enough to hold larger ones. Once the spadix has dried, brush it with a very light coating of clear alcohol and roll it in corn meal or color sugar looks just like pollen, doesn't it? Let it dry a bit more.

Then, apply a little clear alcohol (or use royal icing if you want the bond to be stronger) to the base of the spadix and insert it into the petal. Remember how you left a hole at the base of the petal? The toothpick holding the spadix should fit perfectly through that hole! Let these dry overnight again.

And the Diagram below is the Wilton way.

Sebenarnya terdapat dua cara membuat kudup bunga lili ini satu cara mudah dan short cut dan satu dengan cara Wilton. Cara mudah ialah dengan mengambil sedikit gum paste berwarna kuning dan digentil membujur seperti ular. Saiz ikut bentuk bunga, biasanya buat 1/2 in rendah daripada bunga. Bila sudah siap boleh dicelup dengan cornmeal atau color sugar...untuk nampak seperti debu bunga ..tetapi saya tidak buat ini. Kudup ini di cucuk dengan spaghetti supaya senang hendak dipegang semasa mencelup dengan gula warna. Keringkan semalaman dan bila sudah siap bolehlah dimasukkan kedalam lili dengan meletakkan gam terlebih dahulu. Cara kedua ialah cara Wilton seperti dalam gambarajah di bawah.


You are done !!!! simple ha...it's fun and now you can decorate your cake. You can color your calla with your favourite color but I preferred white it is easily match any cake base so HAPPY TRYING and the video here from youtube.com helps you recap all the steps above / Da...da...udah siap...sekejap aje kan dan mudah. So sekarang anda boleh menggunakan Calla lili ini untuk menghiaskan kek anda. Untuk Calla Lilly ini anda boleh menggunakan apa-apa warna kegemaran anda, tetapi saya lebih sukakan putih kerana senang hendak dimatchkan dengan warna lain. Apa pun paling penting membuat hiasa seperti ini pastikan anda keringkanya semalaman supaya ia jadi lebih kemas dan tidak kemek. Ok setakat ini dulu untuk tutorial kedua..dan jangan lupa lihat video di bawah..anda akan mendapat gambaran yang lebih jelas lagi. SELAMAT MENCUBA dan bila berjaya jangan lupa pengeras untuk saya ya..ha..ha..


Next Post - Ready Mix Red Velvet Cake

2 comments:

Uncle Lee said...

Hello Paty, wow! You sure one very talented, creative lady. It's really beautiful! I've never seen anything like this before.
Like something one might see in a lima bintang exclusive hotel or restaurant.
Outstanding, Paty! I am very impressed.

Looks so good too.
Have fun and keep a song in your heart.
Lee.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Thank You Uncle Lee..it's my new love and my new passion...ha..ha..really enjoy making it and thanks for dropping by

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...