Pages

Monday, October 17, 2011

SHRIMP EGG ROLL / SHRIMP LUMPIA / POPIAH UDANG

I bought a packet of egg rolls wrapper aka popiah skin. One packet consist of 50 pieces. I just wanted to try something different from my normal lumpia using fresh vegetables. I portioned the egg rolls into 5, one for this shrimps lumpia, one for chocolate banana, one for cheese, one for crab fingers and the final one I used the filling of rice vermicelli.Goosh..really interesting. The egg rolls pastry are versatile and you can use any filling to make these scrumptious snacks wonders. Easy to prepare.Try this recipe for my version of shrimps egg rolls/poppiah/lumpia. It’s the perfect tea time snack – super delicious and guaranteed to hit the spot!

INGREDIENTS
10 pieces egg rolls - halved / 10 keping kulit popiah dipotong dua
20 medium size shrimps - halved shelled / 20 ekor udang sederhana dibuang kulit separuh
1/2 tsp white peppercorns / 1/2 sdt serbuk lada putih
1 tbsp oyster sauce / 1 sdb sos tiram
3 cloves garlic pounded / 3 ulas bawang putih ditumbuk halus

PREPARATIONS
Cut the egg rolls into rectangular half and set aside / potong kulit popiah kepada segi empat panjang dan letak sebelah.Leave aside for 30 minutes
Marinade shrimps with pepper, oyster sauce and garlic./ Perap udang dengan lada sulah, bawang putih dan sos tiram. Biarkan selama 30 minit.
Wrap the shrimp in the egg rolls. Seal edges and deep fry till golden brown. Drain oil and serve with Thai Cili Sauce. / Bungkus udang dengan kulit popiah. Lilitkan seperti di dalam gambar.  Kemaskan dengan bancuhan tepung jagung. Goreng sehingga kekuningan dan hidang panas-panas dengan sos cili Thai




_________________________________________________________________________

 Baru-baru ini saya beli satu packet kulit popiah, cuba mencari kelainan daripada popiah biasa menggunakan sayuran. Dalam satu paket ada 50 keping. Saya bahagikan kepada kepada 5 bahagian, satu saya buat resipi ini, inti udang, udang saya cuma perap dengan bahan perisa aje. Satu lagi saya letakkan pisang dan hidangkan berama soso cokolat, satu lagi saya letak keju, satu lagi saya letakan isi jejari ketam dan yang terakhir saya buat popiah cara Burma- Bun Tit Nuoung saya letakan campuran bihun dan sayuran. Wow!!! cukup menarik. tetapi antara semua experiment saya yang ini menjadi kesukaan saya, mudah, ranggup dan cukup menyelerakan. Untuk resipi ini saya potongkan kulit popiah kepada dua, bentukkan seperti empat segi panjang dan lilitkan kepada udang. Mudah, sedap dan menarik.

Next Post - Breakfast Casserole - Mini Shrimp Tart





__________________________________________________________________________

6 comments:

cik cek said...

kak Paty....

Wah! bestnya...inti popia ada udang lagi...nak gak merasa...tak yah rasa eh...confirm sedap ni :D

Nuridah said...

Assalamualaikum Kak Paty,

wah udg tu buat kita kecur aja...nk capai tk sampai2 pulak tangan nie...tangan kita pendek la kak!!

ady said...

as-salam kak paty
Waaah bestnya kak paty popia ada udang..kalau dapat rasakan bagus ni..

Patyskitchen - Exploring Global Flavor Around The World said...

Salam Cik Cek, senangkan tak yah nak buat intinya marinade udang dan gulung dengan kulit poppiah udah cukup mantap. Ranggup lagi...krap...krup... memang ralit makanya.

Patyskitchen - Exploring Global Flavor Around The World said...

Salam Ady....nanti akak anta pakai "postlajuit" tapi nanti lemau pula, datang Ipoh nanti akak buatkan.

Patyskitchen - Exploring Global Flavor Around The World said...

Salam Nur,nanti akak panjangkan tangan kirimkan pada Nur ya!!!

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...