Sunday, October 02, 2011

M&M CHOCOLATE CHIPS COOKIES






This will bring a big smile to the little one.  Basic chocolate chip cookies with M&M candy. Its crispy at the edge and chewy in the middle. Perfect for Birthday party for the little one.

INGREDIENTS
2 cups + 2 tbsp flour / 12 + 2 sdb tepung
1/2 tsp baking soda / 1/2 sdt baking soda
1/4 tsp salts / 1/4  sdt garam
1 1/2 sticks (12 tablespoons) of salted butter, melted and cooled / 12 sdb mentega atau 3/4 cawan 
1 cup brown sugar / 1 cawan gula merah
1/2 cup sugar / 1/2 cawan gula pasir
1 egg + 1 egg yolk, at room temperature / 1 biji telur + 1 kuning telur
2 teaspoons vanilla extract / 2 tsp vanilla
1 cup chocolate chips / 1 cawan chocolate chips
1 cup mini m&m’s (or something else that you love) / 1 cawan M&M


Preheat oven to 325 degrees F.
Mix the flour and baking soda in a bowl and set aside. In another bowl, mix the butter and sugars until they are combined (and look like the first picture above). Add the egg, egg yolk, and vanilla and stir until mixed. Gradually add flour and mix until a dough forms – it will look crumbly at first, but it will come together. I even used my hands to help at one point. Fold in the m&m’s. /Satukan tepung dan soda. Ketepikan. Dalam mangkuk lain pukul mentega dengan gula sehingga kembang. Masukkan telur, vanilla dan kacau rata. Perlahan-lahan masukkan tepung sehingga terbentuk doh. Masukkan chocolate chips dan M&M

Drop dough by teaspoon onto cookie sheet. Slightly push a few candies on top of each dough ball with remaining candies / Sudukan doh dalam loyang pembakar lebih kurang 1 sdt. Tekan sedikit dan letakkan gula-gula yang selebihnya di atas doh.
Bake for 12-15 minutes (large cookies) or 8-12 minutes (small cookies) or until the edges are slightly brown. The centers should be soft and puffy. Do not over bake. Let cool completely  / Bakar selama 12-15 minit atau sehingga kekuningan.

_________________________________________________________________

Cookies ini pasti membawa keceriaan kepada si kecil, sesuai kalau hendak dihidangkan pada majlis hari jadi atau pun dimasukkan dalam goodies bag. Ranggup dan enak.

Next Post - Breakfast Menu

_________________________________________________________________

2 comments:

Nieza said...

Assalammualaikum kak, apa khabar?lama tak berkesempatan singgah sini...hari tu blk Penang tak ada no akak nak call.mcmx2 menu best ada ni...rajinnya akak buat cookies tu..order sebalang boleh?...hehe

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Nieza,tu lah Kak tau Nieza balik Penang akak pun tak tahu nak contact Nieza macam mana, malas juga nak kacau sebab mak Nieza sakit. Harap semuanya sihat ya! Ok nak sebalang nanti Kak "postlajuit".

Memang tengah rajin ni, nak habiskan bahan kuih..kalau tak terbuang macam tu aje. Tengah experiment banyak resipi baru.

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...