Sunday, April 10, 2016

PLUM PASTRY CAKE



Resipi yang sesuai dibuat minum petang, especially dikeluarkan dari oven panas-panas. Tektur keknya lembut dan gebu. Selain dari buah plum, epal, pear juga sesuai untuk resipi ini.


Kek Plum

  • 200 g gula
  • 100 g butter
  • 210 g tepung
  • 3 biji telur
  • 1 sdt esen vanilla
  • 1/2 sdt serbuk kayu manis
  • 1 sdt baking powder
  • 50 g krim masam (boleh juga gunakan yogurt)
  • 4 biji buah plum di belah 2 dan ditabur gula

Cara Menyediakannya
  1. Panaskan oven 180 c
  2. Satukan bahan kering dan letak sebelah
  3. Pukul gula dan mentega sehingga gebu
  4. Masukkan telur sebiji demi sebiji
  5. Masukkan esen vanilla
  6. Masukkan tepung sedikit demi sedikit
  7. Akhir sekali masukkan krim masam
  8. Masukkan dalam acuan  9" dan susun buah plum
Notes
RECIPE SOURCE:  Patyskitchen.blogspot.com
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...