Monday, March 14, 2016

MY SIMPLE SHEPHERD PIE



Cara mudah saya menyediakan shepherd pie, persis membuat kuah spaghetti bolognaise, cuma untuk topping kentangnnya saya masukkan sedikit keju untuk menambahkan kelemakkanya


My Simple Shepherd Pie

Untuk Fillingnya


  • 1 paket daging kisar
  • 1 tin tomato saya guna Kimball
  • 5 biji tomato buah didadu
  • 2 biji bawang besar didadu
  • 3 ulas bawang putih dicincang
  • 1 batang carrot didadu
  • 1 cawan kacang peas
  • 3 helai daun bay
  • 1 sdt serbuk thyme
  • garam dan gula secukup rasa
  • 2 sdb minyak zaiton
  1. Panaskan minyak, tumis bawang besar sehingga layu
  2. Masukkan bawang putih dan biar seketika
  3. Masukkan daging, tomato segar dan daun bay leave
  4. Biar seketika sehingga daging berubah warna
  5. Masukkan tmato kimball, garam, gula dan serbuk thyme
  6. Masak sehingga daging agak empuk dan masukkan carrot dan kacang peas
  7. Biar agak kering sedikit dan angkat

Untuk Toppingnya


  • 1 kg kentang Yukon direbus dan dilecek
  • 2 sdb mentega
  • 1/4 caan susu segar
  • 1/4 cawan cheddar cheese parut
  • sedikit lada sulah dan garam


Satukan semua bahan dan gaul rata

Cara menyediakan Pie


  1. Panaskan ketuhar pada 200 C
  2. Masukkan filling ke dalam mangkok casserole
  3. Letakkan kentang dan bakar selama 20 minit atau sehingga kekuningan
  4. Angkar dan siap dihidang
    Notes



    RECIPE SOURCE:  Patyskitchen.blogspot.com
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.



    1 comment:

    hainom OKje said...

    Pernah buat sekali dulu.....tp tang lapisan kentang tu tertebal pulak....

    You Might Also Like These

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...