Monday, March 14, 2016

MY COPYCAT SHELL OUT SAUCE


Masa saya postkan gambar shell out ini di FB dan blog ramai yang bertanyakan resipinya, jadi saya sertakan di sini cara saya menyediakannya. Resipi ini lebih kurang Kam Heong Crab sesuai untuk apa jenis seafood.







Sos Shell Out

Resipi untuk 1kg seafood

  • 25 tangkai cili kering - rendam
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 biji bawang besar
  • 1" belacan
  • 2 sdb udang kering digoreng dan ditumbuk halus
  • 3 tangkai daun kari
  • 2 sdb kicap manis
  • 1 cawan air
  • 1  sdb gula merah
  • 3 sdb minyak masak
  • garam secukup rasa
  1. Blend bahan 1 - 4 sehingga halus
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan blend dan masukkan daun kari tumis sehingga pecah minyak
  3. Masukan sedikit air, udang kering, kicap, garam dan gula
  4. Gaul rata dan tambah lagi airra
  5. Biar mendidih di atas api dan masukkan bahan seafood yang sama ada telah direbus atau digoreng
  6. Jika suka berkuah sedikit boleh tambah air
Notes


RECIPE SOURCE:  Patyskitchen.blogspot.com
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.


2 comments:

hainom OKje said...

Rasanya nak kena rasa kat kedai dululah.....hihi...nampak sangat nak ngelatkan

hainom OKje said...

Rasanya nak kena rasa kat kedai dululah.....hihi...nampak sangat nak ngelatkan

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...