Ini merupakan resipi kedua blueberry. Terdahulu saya menggunakan whip krim, kali ini saya menggunakan krim masam. Biasanya dua bahan ini disilih ganti untuk mendapatkan cheesecake yang lemak. Lain-lain bahan kekal biasa.
Blueberry Cheese Cake
For the topping
For the cheesecake
- 300 g digestive biscuits
- 60 g butter dicairkan
- 600 g full-fat cream cheese
- 150 g caster sugar
- 1 sdb tepung jagung
- 2 biji lemon ambil kuit dan jusnya
- 3 biji telur
- 2 biji kuning telur
- 200 ml krim masam
- 1 vanilla
1 tin blueberry jem
METHOD
- Panakan oven 160°C/fan140°C/ gas 3.
- Hancurkan biskut digestive dan campur dengan mentega cair.
- Tekan dalam acuan spring foam 20cm.
- Sejukkan difridge sementara kita membuat fillingny
- Pukul krim dengan bahan-bahan lain sehingga ringgan dan gebu.
- Tuang dalam acuan biskut tadi dan bakar cara ater bath selama 60-70 minutes Padamkan oven dan biarkan kek di dalam sehingga kek benar-benar sejuk (reggangkan pintu oven).
- Keluarkan cheesecake dan sejukkan pula di dalam fridge beberapa jam sebelum makan.
- Curah blueberry jem sebelum dihidang
@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You
1 comment:
nak try la nanti..
Post a Comment