Ayam Masak Kicap ini cukup sesuai bagi yang alah lauk-lauk pedas dibulan puasa ini malah lauk sebegini boleh menjadi pemikat bagi anak-anak yang liat dan susah bangun bersahor. Untuk menambahkan kelazatan lauk ini saya tumiskan sedikit rempah korma dan mempelbagaikan sosnya.
Tomato, bawang besar dan kacang peas merwarnakan lagi masakkan ini. Kepekatan kuah bergantung kepada selera masing-masing. Sebaik-baiknya lauk ini sesuai dengan kepekatan sederhana, tapi boleh tambah air dan adjust sos jika suka berkuah.
Ayam Kicap Berkentang
Bahan bahan:
- 1 ekor aam potong gaul garam kunyit dan goreng
- 2 biji ubi kentang - hiris nipis dan goreng
- 1 biji bawang besar - hiris bulat
- 1 biji tomato dihiris bulat
- 1/2 cawan kacang peas
- 2 sdb rempah korma
- 2 sdb cili pes
- 1 1/2 cawan air atau stok ayam
- Rempah penumis: Kayu manis, bunga lawang, buah pelaga
Bahan sos:
- Kicap pekat
- Kicap manis
- Sos tomato
- Sos tiram
Bahan bahan kisar:
- 1 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
Cara-cara :
Panaskan minyak dan tumis rempah
penumis. Masukkan cili pes dan serbuk korma bersama bahan-bahan kisar tumis hingga wangi.
Masukkan air stok kicap pekat, kicap manis, sos
tomato dan sos tiram. Kacau hingga sebati.
Setelah mendidih, masukkan ayam bersama ubi kentang
yang digoreng. Gaul-gaulkan seketika masukkan tomato dan bawang besar
Sebelum dihidangkan, taburkan kacang peas.
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
No comments:
Post a Comment