Serupa tapi tak sama..itulah dia masakan Opor Ayam dari Jawa ini. Sekali pandang persis Korma Ayam Mamak...tapi bukan..malah ini adalah makanan favourite dari sebarang yang pastinya paling suka disediakan pada lebaran.
Dari segi bahan dan rencahnya tidakjauh bezanya dengan Korma Ayam..cuma dari segi kuantiti rempah dan aroma yang digunakan agak berbeza sedikit. Opor ini menggunakan ketumbar dan jintan putih dengan kuantiti yang agak kecil jika dibandingkan dengan korma...bahan aromanya pula berbeza dengan korma. Jika korma kita masukkan buah pelaga, kulit kayu manis, bunga lawang dan cengkih, opor ini pula dimasukkan lengkuas dan serai titik serta daun salam dan daun limau.
Sedap makan bersama nasi atau nasi impit.
Opor Ayam
Author: Patyskitchen
Recipe type: Lauk-Pauk
Cuisine: Indonesia
Ingredients
- 1 ekor ayam, potong menjadi 8 bagian
- 3 sdb minyak
Bahan Untuk diblend
- 9 ulas bawang merah
- 7 ulas bawang putih
- 1 sdb ketumbar, sangrai
- ½ sdt jintan putih, sangrai
- ½ sdt lada sulah
- 2 cm halia
- 5 buah keras, sangrai
- garam dan perasa secukup rasa
- 3 cm lengkuas, diketuk
- 3 batang serai, dititik
- 3 lembar daun limau
- 3 lembar daun salam
- 600 ml santan cair
- 1 sdm irisan gula merah
- 300 ml santan pekat
- ½ sdt asam jawa, larutkan ke dalam air panas
- 2 sdb bawang goreng
Cara membuat
Panakan minyak dan tumis bahan blend bersama
lengkuas, serai, daun limqu, dan daun salam sampai harum. Masukkan ayam, kacau sampai berubah warna.
Masukkan cair dan gula merah, masak
sampai ayam setengah masak.
Masukkan santan pekat dan air asam
jawa, kecilkan api. Masak sambil sesekali dikacau sampai mendidih dan ayam
masak. Angkat, sajikan dengan taburan bawang goreng.
Recipe Source :- PATYSKITCHEN
PATYSKITCHEN@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You
No comments:
Post a Comment