Resipi terkenal dizaman dinasti Mughul, India Utara dan juga sempadan Pakistan. Resipi seakan korma tapi cara penyediaannya agak berbeza sedikit, Ayam diperap bersama gajus atau badam kisar beberapa jam sebelum masak. Bahan-bahan rempahnya pula ialah ketumbar, garam masala dan serbuk cili. Yogurt digunakan sebagai ganti santan atau krim.
Menu ini sedap dimakan bersama nasi, capati ataupun roti Naan.
Chicken Mughlai
- 1 ekor ayam dipotong 10
- 3 biji kentang belah 4
- 1 biji tomato di belah 4
- 3 tangkai daun ketumbar dibelah 3
- 100 g badam dicelur dan dimesin halus
- 5 biji cili hijau dimesin halus
- 1 cawan yogurt/tairu
- 3 sdb minyak masak
- 1 sdb kas2
- 3 cawan air
- 2 sdb jus limau
Bahan Tumis
- 1 batang kulit kayu manis
- 3 bunga laang
- 5 biji buah pelaga
- 5 biji cengkih
- 3 daun bay
- 1 biji bawang besar dimayang nipis
Bahan blend/rempah
- 3 sdb serbuk ketumbar
- 1 sdb garam masala
- 1 sdb serbuk cili
- 1 sdt serbuk kunyit
- 5 ulas bawang putih
- 1 biji bawang besar
- 2” halia
Cara Menyediakannya
- Perap ayam dengan badan mesin dan cili hijau mesin, lebih kurang 1 jam
- Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang besar, dan rempah tumis sehingga layu. Masukkan bahan blend sehingga naik minyak.
- Masukkan kas2, daun bay dan kacau sehingga naik baunya.
- Masukkan ayam, kentang dan air. Tutup periuk dan biarkan sehingga ayam empuk.
- Masukkan yogurt, jus limau dan hirisan daun ketumbar.
- Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
- Masukkan belahan tomato , tutup api.
No comments:
Post a Comment