Kuih beras ini ada ceritanya. Di Vietnam kuih ini dikukus dalam piring kecil...seakan piring meletak sos nasi ayam. Oleh kerana saya tidak mempunyai piring kecil itu sebanyak yang hendak dikukus saya cuma menggunakan acuan muffin kecil. Biasanya semasa menghidang kuih ini tetamu akan berebut memakanya dan bekas piring akan disusun setinggi mungkin.
Kuih ini dari satu sudut lain pula lebih kurang macam kuih talam berlauk kita. Bahan asas adalah tepung beras yang dikukus nipis. Udang direbus, kemudian dihancurkan dan digoreng. Roti putih di potong dadu kecil dan digoreng menjadi seperti crouton taburan pada salad. Hirisan daun bawang pula dibuat taburan di atas.
Sedap kuih ini dan boleh dijadikan menu sarapan atau minum petang. Saya telah membuat beberapa olahan pada resipi ini mengikut kesesuai kerana saya baru pertama kali mencuba dan adunan yang saya buat tidak banyak jadi rasanya tidak berbaloi untuk berbelanja mengikut resipi asal..jadi saya banyak membuat shortcut...tetapi untuk resipinya saya letakkan resipi asal....
SELAMAT MENCUBA
Steam Rice Cake / Bahn Beo
1 cawan teapung beras
1 sdb tepung ubi
2 cawan air suam
1/2 sdt garam
1 sdt minyak
For Bánh Bèo Toppings
- 1/2 kilo udang
- 3 keping roti dipotong dadu dan digoreng kekuningan
- 1 genggam daun bawang dihiris nipis
- sedikit bawang goreng
Preparing Bánh Bèo Batter
- Satukan semua bahan.
- Tapis dan kukus dalam piring kecil
- Kukus selama 15-20 minit.
- Sejukkan.
Preparing the topping
- Udang direbus dan buang kulit
- Goreng udang sehingga kekuningan kemudian dicarik-carikkan
- Roti dipotong dadu dan digoreng kekuningan angkat
- Taburkan semua bahan ini atas kuih dan jika suka boleh diletakkan sedikit bawang goreng dan dihidang
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
No comments:
Post a Comment