Kue Mangkok atau Apam ini memang favourite saya, sudah berkali membuatnya tetapi masih belum menghasilkan apam yang merkah cantik. Tak tahu apa sebabnya resipi dan sukatan sama tapi apam ini masih belum mampu untuk tersenyum....ha..ha..apa pun janji sedap dan lebih sedap dimakan dengan kelapa parut.
Kue Mangkok Gebu
Author: PATYSKITCHEN
Recipe type: Kuih Muih
Cuisine: Local
Ingredients
Bahan :
250 ml air
125 gr gula pasir
125 gr tepung beras
25 gr tepung gandum
100 gr tapai ubi
1 sdt ragi instant
1 sdt baking powder
Cara membuat :
1. Masak air dan gula sampai gula larut, tidak perlu mendidih. Angkat,
biarkan hangat/suam suam kuku.
2. Campur tepung beras, tepung gandum dan tapai ubi. Tuang air gula
hangat sambil digaul sampai rata. Adonan akan menjadi pekat.
3. Masukkan ragi instant. Gaul rata. Diamkan adonan selama 30 minit
di tempat hangat dan ditutup.
4. Panaskan kukusan sampai airnya mendidih dan beruap banyak. Pastikan
airnya sudah bergolak. Siapkan acuan plastik biar kering
5. Kacau adonan sampai buihnya hilang. Masukkan baking powder, kacau rata.
6. Tuang adonan ke dalam acuan sampai penuh. Kukus dengan api besar
selama 10 minit. Angkat dari kukusan, biarkan hangat baru dilepas dari acuan.
Recipe Source :- PATYKITCHEN
PATYSKITCHEN@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You
No comments:
Post a Comment