Sekali pandang macam bergedil, dua kali pandang macam coq badak..ha..ha..tetapi sebenarnya adalah "kubba" atau untuk memudahkanya lebih mirip pada kroket kentang. Kuih ini popular di Iraq.
Menggunakan kentang lecek dan berintikan daging. Banyak menggunakan daun pudina dan hirisan cili hijjau dalam inti dagingnya.
Biasanya dimakan bersama salsa timun, sos yogurt atau tahini.
Gaul semua bahan sehingga menjadi doh yang tidak melekat
Untuk Intinya
- Panaskan minyak dan tumis bawang besar sehingga layu.
- Masukkan helai daun bay leaf, masukkan rempah briyani, bawang putih, halia, garam dan serbuk lada hitam.
- Kacau sehingga naik baunya.
- Masukkan daging dan biar sehingga daging masak,
- Masukkan hirisan cili hijau dan hirisan daun pudina
- Biar sehingga kering angkat dan sejukkan
Untuk Menyiapkannya
- 1 biji telur dikocok
- serbuk roti secukupnya
- minyak untuk menggoreng secukupnya
- Ambil adunan kentang, bentuk bulat dan isikan inti daging tadi
- Kepal dan bulat-bulatkan
- Gaul pada telur yang dipukul tadi dan salut bersama erbuk roti
- Panaskan minyak dan goreng cara deep fry sehingga kekuningan dan masak
- Angkat dan toskan minyaknya.
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
No comments:
Post a Comment