Pages

Tuesday, June 23, 2015

BAYAM CELUR SAMBAL TOMATO / SPIANCH WITH SAAMBAL


Menu berbuka yang ringkas dan sedap, bayam dicelur dan dicurahkan dengan sambal tomato. Boleh juga digantikan sambal tomato ini dengan sambal belacan biasa....kehebatanya memang sungguh menyelerakan.



Bayam Celur Sambal Tomato

  • 2 ikat bayam dicelur bersama sedikit garam, tos dan letak atas pinggan
  • 2 buah tomato ukuran sedang, potong-potong
  • 5 biji cili cabe merah besar, potong kasar
  • 3 biji cili padi
  • 4 biji  bawang merah
  • 2 siung bawang putih
  • 1 sdb belacan dibakara
  • minyak untuk menumis/menggoreng
  • Garam dan gula secukupnya

Cara Membuat Sambal Tomat Goreng
  1. Tumis bawang merah, bawang putih dan belacan sampai harum
  2. Masukkan tomato, tumis hingga air tomaotnya habis dan semua bahan layu. Angkat
  3. Selanjutnya blend semua bahan
  4. Matikan dan siap curah atas bayam celur




RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN

all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 


No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...