Menu berbuka yang ringkas dan sedap, bayam dicelur dan dicurahkan dengan sambal tomato. Boleh juga digantikan sambal tomato ini dengan sambal belacan biasa....kehebatanya memang sungguh menyelerakan.
Bayam Celur Sambal Tomato
- 2 ikat bayam dicelur bersama sedikit garam, tos dan letak atas pinggan
- 2 buah tomato ukuran sedang,
potong-potong
- 5 biji cili cabe merah besar, potong kasar
- 3 biji cili padi
- 4 biji bawang merah
- 2 siung bawang putih
- 1 sdb belacan dibakara
- minyak untuk menumis/menggoreng
- Garam dan gula secukupnya
Cara Membuat Sambal Tomat Goreng
- Tumis bawang merah, bawang putih dan belacan sampai harum
- Masukkan tomato, tumis hingga air
tomaotnya habis dan semua bahan layu. Angkat
- Selanjutnya blend semua bahan
- Matikan dan siap curah atas bayam celur
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you.
No comments:
Post a Comment