OMG...I finally made this!!!, I saw this on TV, I saw this in GoodFood Magazine, and I've been seeing it in Gordon Ramsay Make it Easy couple of times but dare not challenge myself to do it. Though Ramsay shown the step by step process I'll still didn't have the guts to make it. To me the molten/lava look's completed and doubt I can make it....but then again you wouldn't know if you don't try..it's a hot chocolate dessert that people are talking about... so it's a waste if you don't try.
This is a lovely dessert...I just don't know how to describe it but it is the 6 in 1 kind of dessert, it has the texture of pudding, the texture of rich chocolate cake, the texture of mousse, the method of souffles, the texture of brownies and chocolate sauce My goodness 6 characteristic in one dessert...I really love this. Not only this dessert is scrumptious making it was really thrill... eating it was really satisfying.
They're
simple and elegant, and they bake in under 10 minutes in a standard muffin pan. I'm glad that I tried this. So how about you????
Gordon Ramsay’s Hot Chocolate Fondant
(adapted fromhttp://gracessweetlife.com/2010/07/want-to-learn-how-to-make-gordon-ramsays-favourite-dessert-hot-chocolate-fondant/
- 8 tablespoons (100 g) unsalted butter, plus extra to grease/ 100 g atau 8 sdb mentega tambah sedikit untuk sapuan acuan
- 4 teaspoons unsweetened cocoa, to dust / 2 sdt serbuk koko untuk disapu pada acuan
- 4 ounces (100 g) good-quality bittersweet chocolate (minimum 70% cocoa solids), in pieces / 100 g atau 4 oz chocolate masakan yang berkualiti
- 2 large eggs / 2 biji telur yang bersaiz besar
- 2 large egg yolks / 2 biji kuning telur
- 2/3 cup (120 g) superfine granulated sugar / 2/3 atau 120 g gula halus
- 2/3 cup (120 g) all-purpose flour / 2/3 atau 120 g tepung
- Heat oven to 325° F./ Panaskan ketuhar pada 325 F
- Grease 4 large ramekins with butter, about 3 inches (7.5 cm) in diameter. Cut a small, square piece of parchment and place in the bottom of the ramekin and grease with butter, then dust liberally with cocoa./ Oleskan mentega pada 4 acuan berukuran 3", masukkan kertas minyak di bahagian bawah acuan dan ayakan serbuk koko disekeliling acuan.
- In a small bowl set over a saucepan of hot water, slowly melt the chocolate and butter. Remove bowl from heat and stir until smooth. / Menggunakan double boiler cairkan chocolate dan mentega, alihkan dari api dan kacau biar rata.
- Let cool for 10 minutes.Using an electric whisk, whisk the whole eggs, egg yolks, and sugar together until pale and thick. / Sejukkan dalam 10 minit. menggunakan mixer pukul telur dan kuning telur bersama gula sehingga pekat dan gebu.
- Add the cooled chocolate mixture and whisk just to combine.Sift the flour over the mixture and using a large metal spoon gently fold in.Divide the batter between the ramekins and bake for 12 minutes.Turn the chocolate fondants out onto warmed plates and serve immediately./ Masukkan chocolate yang dicairkan gaul rata. masukkan tepung dan kaup sehingga sebati. bahagikan adunan dan masukkan ke dalam acuan. Bakar selama 12 minit. Keluarkan dari acuan dan hidang semasa panas.
Cook's Note-
Don't over baked..you may turn out to make a chocolate cake. Stays at 10 - 12 minutes./ Jangan terlalu lama dalam oven kekalkan jangka masa 10-12 minit jika tidak dessert ini akan jadi kek chocolate
Ini adalah dendam yang tersurai..dah lama mengintip dessert ini tetapi tak berani hendak mencubanya...saya jangkakan susah ialah melihat pada leleh chocolate pada kek..takut nanti tak jadi..rupa-rupanya cukup senang membuatnya. Dessert ini cukup istimewa kerana ianya mempunyai 5 ciri dalam 1, 5 in 1, ada ciri moist chocolate cake, ada ciri pudding, ada ciri brownies, ada ciri mousse, ada ciri souffles..pendek kata dalam satu dessert ini kita akan dapat 5 sajian..atau mengkin saya tambahkan lagi 1..chocolate sauce..mak aii memang berbaloi...kalau tekak terasa nak chocolate cake atau hendak ke enam-enam yang saya sebut tadi..buat aje dessert..cover..semua!!
Sedapnya tak usah cakap la..kalau peminat chocolate..memang akan setuju dengan saya..sedap bangat. Dessert ini memang elegant sekali..sebab itu selalu menjadi sajian di hotel-hotel dan restuarant merah. Ini adalah salah satu sajian yang mesti dicuba bagi semua yang berminat dalam bidang masakan..mulanya saya takut hendak membuatnya..nampak susah..sebab ada yang kata..dia akan merekah..ada yang kata lelehan lava itu tak menjadi..macam-macam cerita ngeri yang menyebabkan satu begitu takut hendak mencubanya...tapi sekarang persepsi saya terhadap dessert ini sudah berubah..ia adalah dessert yang anggun, sedap dan mudah dibuat.
Next Post - Breakfast Menu
15 comments:
owh.. nyumm!!! looks like self-saucing choc pudding.. got the recipe in few of my cook books, tp tu laa.. smp skrg x terbuat.
aduiiii sabar je la menengok rupa kek ni..dengar penjelasan akak pun dah terasa rasa je kat tekak ni ha...hehhehe..salin resepi dulu...hehehe
kek coklat yg sukar dilepas kan. fuhhh
Salam Tun,,macam akak juga lamala perap resipi ini tetapi sejak dua menjak ni banyak sangat godaan di TV akak try juga la..akak suka this kind of dessert. Very chocolaty and delectable
Salam Izzah...memang sukar dilepas bagi peminat chocolate..cuba..jangan tak cuba..kena dengan tangan Izzah lagi best jadi dari Gordon Ramsay
Sakam Quinnie..salin..jangan..tak salin..buat jangan tak buat...makan jangan tak makan..ha..ha..memang sedap
Hi Patys ...lihat saja dah tergoda
Salam Citarasaku..itulah dia hitam-hitam sitapok manis sungguh pun hitam ku pamdamg manis and thanks for dropping by
waduh kak paty terguda sudah...harus dicuba ni. mcm mana cheq nk diet ni kak..huhu
Salam Nieza....cheq ketepikan dulu diet cheq...chek buat dessert pasti abng cheq suka..pas tu cover baliklah diet tok sah makan nasi pula seminggu...ha..ha
salam kak... macamane ade choclate yg melimpah keluar tu bole jadi ye???? saya pelik.. dan nak tanya.. telur tu maknenya 4 biji la ye.. 2 whole dan 2 lagi kuning sahaja? .. harap akk dapat membantu
salam kak.. macamana coklat tu boleh meleleh keluar... saya tak faham... dan yang telur tu maknanya 4 biji la ye.. 2 biji penuh dan 2 biji lagik kuning shj.. saya baru bejinak2 nak buat kek
Salam Chocolate Indulgence...telur dalam resipi ini ialah 2 biji telur + 2 kuning telur dan resipi ini adalah resipi antara kek dan pudding. Kek kena dibakar dalam masa 10-12 sahaja, tidak boleh lebih ini yang menyebabkan ditenha2 kek tu separuh masak dan boleh menggeluarkan chocolate yang dipanggil lava...macam lava gunung berapi. Kalau masak lebih masak lebih ia akan jadi macam kek itu amat penting. Saya harap ini menjawab pertanyaaan anda
Kak. Pki microwave boleh x? Kena dalam bape min eh
Wow, surprisingly easy! You can melt the butter and chocolate in short bursts in the microwave. And you can even make this keto-friendly by using alternative sweetener and almond flour.
Post a Comment