Pages

Wednesday, January 04, 2012

FRIED EGGPLANTS WITH CARAMELISED ONIONS
























This simple eggplant recipe is flavorful, thought it's simple this eggplant recipe makes a terrific side dish that can also be made vegetarian. It also works with any type of eggplant - whatever is fresh and available where you live. 


Sebenarnya sajian ini tidak memerlukan resipi, saya cuma goreng telur dan buat bawang besar goreng secara berasingan dan tabur atas terung, tapi entah macam mana jadi berselera pula bila makan dengan nasi panas.


Fried Eggplants With Caramalised Onions/ Terung Goreng BawangPrint Friendly and PDF

INGREDIENTS
4 round eggplants halved / 4 biji terung bulat dibelah dua
1/2 tsp turmeric powder / 1/2 sdt serbuk kunyit
pinch of salts / secubit garam
sufficient oil for frying / Minyak secukupnya untuk menggoreng

Rub eggplants with salts and turmeric. Fry and set aside / Lumurkan terung dengan garam kunyit. Goreng dan letak sebelah.
Caramalised Onions
2 large onions thinly slice / 2 biji bawang besar dihiris nipis
1/2 tsp garam masala / 1/2 sdt garam masala
1/2 tsp honey / 1/2 sdt madu
salts to taste / garam secukup rasa

Combine all ingredients and deep fry onions till golden brown. Remove and drain excess oil. Sprinkle fried onions on top of fried eggplants and ready to serve / Campurkan semua bahan dan goreng bawang sehingga kekuningan. Angkat dan tosskan minyak. Taburkan bawang ke atas terung dan siap dihidang


2 comments:

Liza said...

salam kak paty....kalau anak2 liza ni, mau ditolak pinggan ni ke tepi...huhhh nyampah...hihihi
umi dia punya la suka mkn benda2 cmni....tp diorg ni demand, nk mkn yg sedap ajer...

Patyskitchen - Exploring Global Flavor Around The World said...

Salam Liza..sama macam akak kat rumah akak seorang yang habiskan terung ni..suka dengan panas..masak nasi lebik sedikit...[ergh...sambal belacan sikit...cukup melazat

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...