Pages

Tuesday, December 06, 2016

FETTUCINE ALFERADO


Pasta ringkas dan mudah untuk disediakan. Untuk resipi ini saya tidak menggunakan tepung sebagai mana lazim disediakan sebaliknya saya banyakkan cheese. Untuk memeriahkan sajian ini saya masukkan sedikit udang dan asparagus



Fettucine Alferado
  • 1 paket fettuccine
  • 2oo g udang hidup dibersihkan
  • 5 batang asparagus dipotong 2' panjang
  • 1 sdt lada hitam ditumbuk halus
  • 1/2 cawan mentega
  • 2 cawan heavy cream atau susu segar
  • 2 cubit serbuk pala
  • 1 1/2 cawan freshly grated Parmigiano-Reggiano cheese


  1. Rebus fettucine dan tos
  2. Panaskan kuali dan masukkan 2 dsb butter , bila cair masukkan udang biar sehingga masak dan masukan asparagus
  3. Balik-balikkan dan angkat
  4. Perlahankan api dan masukkan baki mentega  tadi, bila mentega dah agak cair masukkan krim serbuk pala renehkan seketika
  5. Masukkan Parmigiano-Reggianom , fettucine dan udang dan asparagus tadi Gaul rata masukkan garam dan serbuk lada hitam. 
    Notes


    RECIPE SOURCE:  Patyskitchen.blogspot.com
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

    No comments:

    You Might Also Like These

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...