Sunday, November 16, 2014

TENGGIRI GORENG ASAM


Resipi ringkas dan cukup menyelerakan. Boleh guna apa ikan sekali pun. Sedap dihidang bersama nasi panas.

Tenggiri  Goreng
Asam

  • 3-4 keping ikan gaul garam kunyit dan goreng dahulu
  • 1 biji cili merah dihiris menyerong
  • 1 biji cili hijau dihiris menyerong
  • 1 biji bawang besar dihiri bulat
  • 1 biji tomato, hiris bulat
  • 3 ulas bawang putih putih dihiris nipis
  • 1 halia daihiris nipis
  • 1/2 cawan air asam jawa2 sdb minyak masak
  • 2 sdb kicap manis
  • 1 1/2 cawan air


directions:

  1. Panasksn minyak dan tumis halia dan bawang putih sehingga naik baunya    
  2.  Masukkan air,  kicap dan air asam jawa, biar seketika sehingga mendidih   
  3.  Masukkan ikan goreng tadi..biar seketika, adjust rasa
  4. Akhir sekali masukkan hirisa, cili, bawang dan tomato..biar pekat sedikit dan angkat


 Recipe Source :- PATYSKITCHEN
all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 

1 comment:

Rosdi Eunos said...

setuju! makan dengan nasi panas memang sedap nih!

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...