Saturday, November 22, 2014

SHITAKE FRIED MEEHOON



Meehoon ini memang favourite anak-anak di rumah. Asalnya ia merupakan menu di sekolah tadika..ha..ha...cikgu akan menyediakan meehoon ini diwaktu rehat dan sehingga kini ia kekal seagai meehoon goreng pilihan anak-anak. Untuk kali ini saya masukkan sedikit shitake...terasa keenakkannya. leih mantop kalau dapat timchock atau fucuk kering goreng. Sedap dihidang bersama cili jeruk

Shitake Fried Meehoon

  • 1/2 paket bihun rendam
  • 200 g isi sysm dipotong dadu
  • 3 pokok sawi hijau dipotong
  • 5 keping cedawa shitake rendam dan hiris 
  • 3 sdb minyak masak
  • 3 ulas bawang putih ditumbuk
  • 1 sdt seruk lada sulah
  • 1 cawan air
Bahan Sos
3 sdb kicap cair
1 sdb kicap pekat
1sdt minyak 


Cara Menyediakanya

  1. Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga eruah warnanya
  2. Masukkan awang putih dan atang sawi
  3. biar seketika masukkan air, sos, shitake, garam dan stok pati ayam
  4. Masukkan bihun..kacau rata dfan akhir sekali masukkan sawi.
  5. angkat dan hidang bersama bawang goreng dan jeruk cili

Recipe Source :- PATYSKITCHEN
all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 


No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...