Wednesday, November 19, 2014

SINIGGANG NA MANOK /SINGGANG AYAM


Sekali lagi resipi popular dari Filipina..kali ini menggunakan ayam dan lebih menarik dalam lauk yang sama boleh dipelbagaikan sayurannya dengan memasukkan  kangkong, bendi, tomato dan cili hijau. Sedap masakan ini seakan tom yam Thai dan sudah tentunya sedap dengan nasi panas.


Singgang Ayam

  • 5 - 6 ketul ayam
  • 2 batang serai dititik
  • 1 lengkuas dititik
  • 3 ulas bawang putih diketuk
  • 1 biji tomato belah 4
  • 3 biji bendi potong 3
  • 3 biji cili hijau
  • 1 labu bawang merah belah 4
  • 3 keping asam keping
  • 4 cawan air
  • pati kube ayam dan garam secukup rasa
  
Cara Menyediakanya
  1. Masukkan ayam, air, serai, lengkuas, bawang putih, asam keping, kube pati ayam dalam periuk dan masak sehingga ayam empuk.
  2. Masukkan bendi,baang besarm tomato dan cili hijau.
  3. Adjust rasa dan angkat

Recipe Source :- PATYSKITCHEN
all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...