Sunday, November 16, 2014

SINGGANG IKAN TENGGIRI / SINIGGANG NA BAGUS


Kita banyak dengar singgang Kelatan dan Singgang Trengganu,,,tetapi sebenarnya masakan yang sama cukup popular di Filipina dan lebih dikenali sebagai Siniggang Na Bagus. Hari ini saya menggunakan ikan tenggiri dan lebih gemar memasaknya tanpa kunyit kerana tidak mahu samakan dengan Pindang..perghhh..walaupun simple tspi cukup menyelerakan.


Singgang Tenggiri
  • 2- 3 ketul ikan  apa2  ikan pun boleh
  • 2 batang serai dititik
  • 1 lengkuas diketuk
  • 3 ulas bawang putih dititk
  • 7 biji cili padi
  • 1 biji bawang besar dibelah 4
  • 3 keping asam keping
  • 4 cawan air
  • sedikit pati kiub ikan bilis dan gaaram secukup rasa

 Cara Menyediaknnya

Masukkan semus bshsn direbus sehinggs masak.
  

Recipe Source :- PATYSKITCHEN
all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...