Sunday, December 01, 2013

CHOCOLATE KIT KAT CAKE


Rasanya ramai dah cuba kek ni..mak aii belanjanya boleh tahan juga lah...kit kat sekeliling cake dan M&M ats kek. Lama juga pendam hasrat nak buat..tapi tulah..kira-kira bajet..so asyik tangguh aje..la sebab rasa tak berbaloi..melainkan chocolate terpijak datang...alhamdulillah pucuk dicipta ulam mendatang...anak bawa ole-ole dari Langkawi saya simpan dan buat kek ni.

Presentation memang cantik diletak reben..memang sedap mata memandang. Untuk keknya saya gunakan Triple Chocolate Cake. Cantik kalau kek ni dilapiskan dengan krim. Tapi  saya tak lapiskan..


Triple Chocolate Cake with KIT KAT
A  homemade devil's food chocolate cake with milk chocolate frosting and chocolate kit kat and M&M
  • 220 g all-purpose tepung
  • 350 g gula pasir
  • 95 g serbuk koko
  • 1 sdt baking powder
  • 2 sdt  baking soda
  • 1 teaspoon salt
  • 1 cawan (240 ml) buttermilk*
  • 1/2 cawan (120 ml) minyak sayur
  • 2 biji telur*
  • 1 sdt vnilla extract
  • 1 cawan (240 ml)air kopi

MILK CHOCOLATE FROSTING

  • 1.25 cawan (2.5 sticks or 290 grams) unsalted butter, softened to room temperature
  • 3-4 cawan gula ising
  • 3/4 cawan (95 grams) serbuk koko
  • 3-5 sdb (45-75 ml) heavy cream (or half-and-half)
  • 1 sdt vanilla extract
  • 1/2 - 3/4 sdt garam
  • 15 oz (1.5 bags) chocolate chips

Directions:

  1. Panaskan oven 350F degrees. Leserkan butter pada acuan 9" inch round cake pans, 
  2. Ayak dan satukan tepung, gula, koko baking powder, baking soda dan garam dalam mangkok dan letak sebelah.
  3. Guna mixer tangan satukan buttermilk, minyak dan telur, vanilla. Perlahan-lahan satukan bahan kering dan bahan basah.
  4. Tuang ke dalam acuan pembakar dan bakar selama 30 minute atau sehingga masak. Sejukkan
  5. For the frosting: Putarka mentega selama 4 minit. Masukkan ising sugar and serbuk kok. Putar pada kelajuan rendah. Masukkan 3 sdb cream and vanilla, Masukkan garam. Konsistency krim bergantung kepada cita rasa masing dan boleh adjust dengan gula atau krim.
6. Sapu pada keliling kek dan lekatkan dengan chocolate kit kat dan hias dengan M&M.
© patyskitchen. All images & content are copyright protected. Please do not use my images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or link back to this post for the recipe.





No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...