Monday, October 07, 2013

WEDDING CAKE - ILHAM PERKAHWINAN


Memberanikan diri sekali lagi membuat wedding cake atas permintaan seorang kenalan lama. Saya tidak pernah pun belajar membuat wedding kek ni..tak pernah tahu macam mana nak "stack" cake..memang agak kementar juga..membuat fondant 1 tingkat tu biasa...membuat bunga-bunga fondant saya pernah belajar dari teman saya pakar fondant Nurainie Tan tetapi yang ini memang menguji kesabaran. Pernah dua kali membuat wedding cake tetapi selalunya customer minta yang bawah aje original kek tetapi yang atas dummies. Kali ni customer minta dua-dua kek..mengelabah juga tetapi saya banyak refer pada Youtube..ditunjuk step-by-step nak stack kek.

Boleh dikatakan setiap hari mengulangi kaji dengan You tube...alhamdulillah ini lah hasilnya


















dan 3 lagi videonya - How to make your own wedding cake part 1 of 2 and part 2...memang awesome dan menambahkan keyakinan diri untuk membuatnya. 



and here's how I learned to make a pleat on the cake



2 comments:

indahhouse said...

Salam kak,
Thanks kak. oh, rupanya nak lapis 2 kena letak jem. Cantik betul kek fondan wedding ni :)

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

salam indahhouse..jem untuk menambahkan rasanya..akak lapiskan buttercream kemudian letakkan jem..tak letak pun tak apa

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...