Friday, October 25, 2013

BROWNIES CHEESECAKE - AFFORDABLE BUDGET


Cheesecake memang merupakan kek kegemaran umum..tapi masyallah kalau hendak membuatnya memanglah tinggi belanja..hendak beli dikedai lagi mahal..paling murah satu slice 7 ringgit. Tetapi alhamdulillah resipi ini tidaklah membebankan...kek cheese biasa yang kita buat selalunya memperuntukan paling kurang 4 ketul cream cheese...ha..ha..kalau satu ketul sudah 11 ringgit bayangkan kita kena habiskan untuk cheese aje dah hampir 50 ringgit belum termasuk bahan lain..so memang parah membuatnya.

Resipi ini hanya menggunakan 2 ketul cheese dan rasanya kalau buat untuk makan keluarga memang sesuai..ngam-ngam tanpa pembazian..saiz loyang saya gunakan yang agak kecil sedikit 8"..tektur kek sama cantik dan lincin..rasanya pun hebat. Lapisan bawah saya gunakan resipi bownies..kalau tidak suka bolehlah gunakan resipi asal..sama ada kek span mahupun lapisan biskut. Apa pun saya happy dengan hasil kek ini.




Brownies Cheesecake
Prep time
Cook time
1;30 
Total time

Untuk Brownies
113 g mentega
113 g cokolat masakan
200 g gula
2 biji telur
60 ml susu
120 g tepung

  1. Cairkan mentega dan cokolat..alihkan dai api dan masukkan gula. Kacau supaya lincin. Sejukkan selama 15 minit.
  2. Masukkan telur dan pukul pada speed yang rendah supaya telu sekata dan tidak masak.
  3. Masukkan tepung dan susu gaul rata sehingga sebati dan lincin
  4. Tuangkan dalam acuan pembakar dan baka selama 25 minit pada suhu 350 dan sejukkan. Saya gunakan loyang cheesecake 8"
  5. Keluarkan dan sejukkan sementara menyediakan bahan cheese
Untuk Bahan Cheesenya

504 g cream cheese
140 g gula
3 biji telur
120 ml yogurt - saya guna krim masam aje
1 sdt vanilla

  1. Satukan semua bahan dan pukul sehingga sebati. Kecilan api oven kepada 325  dan tuangkan adunan cheese ke atas adunan bownies tadi dan bakar selama 55-60. atau sehingga bahagian tengahnya dan mengeras.
  2. Sejukkan sebelum dikeluarkan dari acuan..seeloknya 4 jam atau semalaman dalam fridge.
  3. Siap dihidang bersama cream atau cokolat
Ingredients
1/2 cup (113 grams) butter room temperature
4 oz        (113 grams) (Baker's or Ghirardelli) Bittersweet Chocolate Broken Into Pieces
1 cup (200 grams) Sugar
2 Eggs
1/4 cup (60 ml) Milk
1 cup (120 grams) All-purpose Flour
Cheesecake Layer
2 1/4 cups            ( 504 grams) (Philadelphia) Cream Cheese room temperature
2/3 cup (140 grams) Sugar
3 Eggs
1 tsp      Vanilla Extract
1/2 cup (120 ml) (Stonyfield) Greek Yogurt
Instructions

  1. Preheat oven to 350. Lightly grease and flour a 9 inch springform pan or line with parchment paper. Set aside.
  2. Melt butter and chocolate in pan over low heat, stirring frequently, until smooth. Remove form heat and beat in sugar. Leave to cool 5 minutes stir constantly.
  3. Add eggs and milk to the chocolate mixture, beating on medium speed for mixers or as fast as you can if done by hand to prevent the eggs from cooking.
  4. Stir in the flour, mixing just until blended. Spoon into the prepared pan, spreading evenly. Bake for 25 minutes.
  5. Remove from oven while preparing the cheesecake layer.
  6. Reduce oven temperature to 325.
  7. In a mixing bow beat together all the ingredient, making sure there are no cheese lumps then pour over brownie base.
  8. Bake for 50 to 55 minutes or until center is almost set.
  9. Run a knife around edge of cake to loosen from pan.
  10. Let cool before removing form pan.
  11. Chill in refrigerator for 4 hours or overnight before cutting into slices.

1 comment:

Noor Yusoff said...

salam Paty, betul tu kos yang tinggi namun hasil nya sedap tapi skg dah dua ketul ok lah .

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...